Lund

Lund visar omtalad porträttutställning

4:48 min

På fredag är det vernissage på Lundafotografen Albert Wikings stora porträttutställning We have a dream på Lunds konsthall.

Albert Wiking har fotograferat ett 100-tal människor till sin senaste utställning. Det är personer som i många fall är kända och som har drömmar. Framförallt har kämpat för mänskliga rättigheter, eller på annat sätt stått upp för rättvisa och visat mod.

På en av bilderna ser vi Zara Larsson, hon stirrar stint in i kameran och ger betraktaren fingret.

Zara Larsson har ju varit utsatt för ett massivt näthat, framförallt från män som tycker att hon ska hålla sig på mattan.

Wiking berättar att han velat locka betraktaren in i Zara Larssons berättelse, att eftersom så många blir provocerade av hennes så får Larsson här visa att hon inte tar någon skit.

För Wiking har det varit viktigt att de han fotograferar tidigt får förtroende för honom. Eftersom han haft så pass kort tid med varje person måste allting bli rätt från början.

– För att ta den här typen av bilder, på personer du inte känner och som inte känner dig så funkar det inte om han eller hon inte litar på mig, säger Wiking. 

I bilderna har han försökt fånga ett uttryck som beskriver personen men också som beskriver deras berättelse. På de flesta bilderna tittar personerna rakt in i kameran. 

– Jag vill att de här personerna jag fotat ska titta rakt in i betraktaren.

Oscar Edlund har gjort intervjuer med de personerna som fotograferats. Dalai lama, nobelpristagaren Malala Yousafzai och konstnären Ai Weiwei är några som är med på bilderna.

Positionerna i bilderna ser ofta ut om om de vore arrangerade. Men chanserna för att göra det är egentligen väldigt små. Oftast har man bara fått fem minuter med personen och då gäller det att ha en ide. Ett svart eller vitt skynke man hängt upp bakom personen, eller att man hittar något i miljön man befinner sig. Det svåra är ibland att inte upprepa sina fotografiska idéer, det är trots allt många porträtt man tagit. Men ofta har personerna också överraskat säger Oskar Edlund som gjort intervjuerna.

– Vid ett tillfälle när vi skulle fota inne på ett hotell hade Albert tagit med sig ett par gigantiska fjädervingar som han ville använda sig av och Richard Branson som skulle fotas tog med en gång med sig vingarna upp i sängen och ville testa vingarna, det var väldigt roligt, säger Oscar Edlund.