Växjö

Genom fotboll får hon invandrartjejer att lära sig språket

3:28 min

Illham Abdalla började spela fotboll i Alstermo för att lära sig språket och få kompisar. Inte helt självklart för en tjej från Somalia. Nu ger hon samma möjligheter till andra tjejer i Växjö.

– När jag hör ordet fotboll så tänker jag på mer än sport. Att skaffa kompisar, att komma in i samhället, att integrera, att våga mer. Att få mer självförtroende, säger Illham Abdalla till P4 Kronobergs Jocke Wallgren.

Sedan några år tillbaka håller hon i fotbollsträningar för tjejer på Araby Park Arena i Växjö. 

På vilket sätt kan fotbollen ge ett självförtroende?

– Du vågar ta plats! Fotbollen är en självklar sport för alla i många länder, men jag är från ett av länderna där fotboll och tjejer inte går ihop, säger Illham Abdalla.

I skolan kände hon sig ensam, men vändpunkten kom när hon fick höra de andra tjejerna i klassen prata om fotbollsmatcherna de hade spelat i helgen. Hon tänkte att hon också skulle kunna bli en del av gemenskapen genom att börja spela fotboll.

– Mamma sa att tjejer inte spelar fotboll. Till slut övertygade jag mamma och efter första träningen var jag också med och pratade om fotbollen med de andra tjejerna.

Illham Abdalla har nu samma samtal med många andra tjejers familjer. Flera hundra tjejer har spelat fotboll i hennes träningsgrupper i Araby där man bara pratar svenska med varandra.

För sitt arbete har Illham Abdalla har fått Silverhanden 2017 av stiftelsen Sverige United. Ett nationellt pris som går till eldsjälar inom fotbollen som jobbar för integration.