RECENSION – FILM

Säker debutfilm om klass och längtan efter ett annat liv

2:35 min

"Dröm vidare" är en redan prisbelönt debutfilm om Mirja som vill bort från livet i betongförorten. Hur lojal ska hon vara med sitt småkriminella gäng?

Titel: "Dröm vidare"
Regissör: Rojda Sekersöz
Manus: Johanna Emanuelsson
Skådespelare: Evin Ahmad, Gizem Ardogan, Malin Persson, Segen Tesfai, Outi Mäenpää, Ella Åhman, Anna Bjelkerud, Michael Lindgren, m fl
Betyg: 4 av 5

En ung tjej, Mirja, släpps ut ur fängelset, och hämtas i en skraltig bil av sina småkriminella tjejkompisar.

Det är ovanligt att unga kvinnor tar så mycket plats på film, och Evin Ahmad som spelar Mirja är en stjärna.

Hon har varit lysande både som Marie Antoinette och Hamlet på Folkteatern i Göteborg denna vinter, i "Dröm vidare" visar hon en helt annan sida, en som röker oupphörligt och super och svär och som hamnar i enorm konflikt mellan sitt gäng å ena sidan och sin sjuka mamma och sin lillasyster – som verkar vara ihopvuxen med laptopen – å den andra.

Det är Rojda Sekersöz debutfilm, men här märks inget av debutantens tvekan eller osäkerhet. Tjejgänget är så levande och dynamiskt skildrat: skratten, musiken, sammanhållningen och drömmen om det där stora inbrottet som ska ge dem alla ett nytt liv i Montevideo blandas med ledan, hoten och våldet när Mirja börjar söka sig nya, egna vägar.

Gizem Ardogan, Malin Persson och Segen Tesfai gestaltar allt detta på ett övertygande sätt, och Anna Bjelkerud är som vanligt lysande i en biroll. Hon är värdig och stolt som hotellstäderska; en som hjälper Mirja att se både på vanligt arbete och på sig själv på ett nytt sätt.

Filmen skildrar vårt klassamhälle så som det kan se ut i en sliten förort; den sortens hårda verklighet som kräver drömmar.

Och de kan vävas uppe på betonghusets tak med milsvid utsikt. Filmen håller skickligt ton och tempo, och den visar hur gemenskap kan bli destruktiv när gränserna för vad som är tillåtet eller ej blir alltför snäva.  Det är då man får betala ett högt pris för att gå sin egen väg.

Den historien har ju berättats många gånger förr, men med Johanna Emanuelssons originalmanus och Rojda Sekersözs regi har "Dröm vidare" blivit en uppfriskande och också – mitt i all aggressivitet – en faktiskt ömsint påminnelse om att människan är starkare än hon många gånger tror – och att utan drömmar blir det inget liv.