
Sepsis – den "bortglömda" sjukdomen som drabbar tusentals svenskar
Sepsis drabbar 40 000 svenskar per år. Men få känner till sjukdomen och sepsis underrapporteras av sjukvården, enligt forskare.
– Jag skulle vilja kalla sepsis för en bortglömd folksjukdom. Sannolikt beror det på att väldigt få pratar om det i sjukvården. Det är många inom sjukvården som inte helt och hållet vet vad sepsis är. Man berättar inte för anhöriga och drabbade att det handlar om sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare vid Lunds universitet.
Sepsis som är den medicinska termen på blodförgiftning, drabbar omkring 40 000 svenskar varje år. Det innebär att sjukdomen är vanligare än de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.
Det första man tänker på när man hör blodförgiftning är kanske ett öppet sår där det kommit in bakterier i blodet, och en röd rand syns på huden. Men blodförgiftning är egentligen en överreaktion från kroppens immunförsvar.
Sjukdomen leder till läckande blodkärl och resulterar i ett minskat blodflöde till armar, ben och kroppens organ. Det kan lika gärna handla om bakterier vid en lunginflammation som får immunförsvaret att överreagera.
Henrik Posse drabbades av sepsis 2015, men hade då aldrig hört talas om sjukdomen. Han visste inte heller att feberfrossa och stickningar i händer och fötter kan betyda att kroppen är i livsfara.
– Jag var ju aldrig orolig på något sätt, utan tänkte att nu är jag sjuk i en vecka, sen är allt bra.
Henrik Posse drabbades av den allvarligaste formen septisk chock och tvingades amputera armar och ben. Även njurarna blev förstörda. Uppemot hälften av de som drabbas av den allvarligaste formen överlever inte. Blodförgiftning, sepsis har en dödlighet på 20 procent.
På Vårdguidens hemsida 1177 står att blodförgiftning är en "ovanlig infektion". I en kommentar från pressansvarig till Ekot skriver de att: Innehållet på 1177.se revideras med 1-5 års intervall utifrån medicinsk prioritering. Just nu håller texten om blodförgiftning på att revideras enligt gängse process och en ny utbyggd version håller på att granskas.
Studier av sepsisforskare Adam Linder tyder på att sjukdomen ofta feldiagnosticeras inom sjukvården, och därför underskattas förekomsten. Utskrivningsdiagnoser underskattas med en faktor på 5-7 gånger, enligt studier.
Enligt Folkhälsomyndigheten är inte blodförgiftning en folksjukdom. De definierar folksjukdom bland annat som något som en stor del av befolkningen får någon gång under sitt liv och som kan hålla i sig en längre period.
Men Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att sepsis fortfarande ett stort sjukdomsproblem i Sverige. Han tror att fler liv kan räddas om kunskapen blir bättre inom sjukvården.
– Med bättre uppmärksamhet och bättre hantering i sjukvården, skulle man kunna rädda fler personer med den här sjukdomen, säger Anders Tegnell.
När en person drabbas av sepsis är det en kamp mot klockan. Det gäller att så snart som möjligt få antibiotika eller annat läkemedel som mildrar eller sätter stopp för immunförsvarets smäll mot den egna kroppen.
Lyssna till vetenskapsdokumentären Hempas kamp - Blodförgiftningen. Programmet sänds i P1 dokumentär söndag 19 mars 15.03 i P1.
Referens:
Linder et al. "Public Awareness of Sepsis Is Low in Sweden". Open Forum Infectious Diseases 2016, DOI: 10.1093/ofid/ofv161,
Linder et. Al. "Long-Term (10-Year) Mortality of Younger Previously Healthy Patients With Severe Sepsis/ Septic Shock Is Worse Than That of Patients With Nonseptic Critical Illness and of General Population", Critical Care Medicine. DOI: 10.1097/CCM.0000000000000503.
Linder et al. "Diagnoskodning vid svår sepsis och septisk chock - riktlinjerna efterföljs inte" Läkartidningen 2015.
Wilhelms et. Al. "Severe sepsis in the ICU is often missing in hospital discharge codes", Anaesthesiologica Scandinavica 2017, DOI: 10.1111/aas.12814.
Fleischmann et. al. "Assessment of Global Incidence and Mortality of Hospital-treated Sepsis", DOI: 10.1164/rccm.201504-0781OC