Jönköping

De vill få fler tjejer att nappa på sportfiske

1:32 min

Intresset för fritidsfiske ökar för varje år, framförallt bland kvinnor - idag är var tredje fritidsfiskare kvinna.

Ett antal föreningar har bildats, inriktade på att få kvinnor intresserade av fiske - och det finns flera saker att jobba med, allt från att marknadsföra fiskande kvinnor på sociala medier till att se till att det tas fram fiskekläder för kvinnor. 

– En sak som Fjällorna klarat av är att se till att det finns fiskekläder för kvinnor, det fanns inte förr... Det är precis som det var med jakten, säger Siv Jansson från Älvkarleby. Hon är ordförande i tjejfiske-föreningen Fjällorna som hon grundade 2003. Idag finns de över hela Sverige och har drygt 400 medlemmar.

Hon har nyss kommit hem efter tre veckors fiske på Karibien men har tips på bra fiskevatten i Sverige också:

Jag fiskar helst i Jämtland, tror jag... Harr och öring i Gimån

Marie Wärnbring från Habo, även hon medlem i Fjällorna, har dock ett favoritfiske på närmre håll:

– Vi har ju fantastiska Hökensås, det går inte att frångå. Det är ju, för oss som bor häromkring och för många andra, ett paradis, säger Marie Wärnbring.

Just nu pågår Sportfiskemässan på Elmia i Jönköping. Största trenden just nu återväxten - satsningen på att få barn intresserade av att fiska.

Omkring 1,6 miljoner svenskar, i åldrarna 16 - 80 år, fritidsfiskar varje år. Intresset ökar och fiskarna lägger mer pengar på det. Ungefär en tredjedel av fritidsfiskarna är kvinnor och deras andel har ökat, enligt siffror som SCB tagit fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.