Sextrakasserad kvinna får 50 000 efter diskriminering i Svenska kyrkan

1:51 min

En kvinna som sextrakasserades på jobbet inom Kiruna pastorat fick ingen ny anställning. Nu döms pastoratet till att ge henne 50 000 i diskrimineringsersättning.

– Vi är naturligtvis nöjda med att ha fått rätt. Domstolen har ju sågat pastoratet vid fotknölarna med den här domen, säger Anne Alfredsson, förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd.

Allt började för fem år sen då kvinnan vikarierade på en tjänst i pastoratet. Då utsattes hon för trakasserier av en kollega, som fick en varning efter en utredning. Kvinnan erbjöds sen en fast anställning men mådde dåligt, och slutade.

Något år senare sökte hon jobb igen - men valdes bort. En chef hade frågat arbetsgruppen om kvinnan var lämplig, å särskilt den man som tidigare anmälts av kvinnan var emot att hon skulle anställas.

I dag kom domen, å Gällivare tingsrätt tycker att det är märkligt att den man som trakasserat kvinnan fick inflytande över hennes möjligheter att få ett jobb. I stället borde pastoratet ha klargjort vilka beteenden som tolereras på en arbetsplats, skriver rätten.

– Det sänder ju naturligtvis en signal till arbetsgivare att dom måste uppträda på ett korrekt sätt, säger Anne Alfredsson.

Kiruna pastorat ska nu betala 50 000 i diskrimineringsersättning plus ränta, och dessutom ersätta kvinnans rättegångskostnader på drygt 240 000 kronor.

Varken Svenska kyrkans chefsjurist eller kanslichefen på Kiruna pastorat vill i dag kommentera domen.