
Skenet bedrar – saltstenslampan är en bluff
En rad hälsobutiker i Halland påstår att saltstenslampor renar luften och dödar luftburna bakterier inomhus. Påståendena stämmer inte och kan bryta mot lagen.
Har du fler exempel på produkter som inte håller vad de lovar? Mejla gärna vår reporter med tips och synpunkter.
Den ger fräschare inomhusluft, är bra för personer med astma, den dödar luftburna bakterier inomhus och stärker immunförsvaret.
Det är några av de hälsobringande egenskaper som saltstenslampor kan ge, enligt flera hälsobutiker som säljer saltstenslampor.
Men enligt en expert som granskat produktens påstådda hälsobringande effekter så finns det ett problem med saltlampan – den är en ren bluff.
När P4 Hallands reporter gav sig ut i en rad halländska hälsobutiker och visade intresse för saltstenslampan, så kom flera av säljarna med felaktiga påståenden om lampans hälsobringande egenskaper:
– De utsöndrar negativa joner, som balanserar de positiva jonerna. Och positiva joner kommer från telefoner, datorer, tv och så vidare. Då balanserar det detta och gör att vi inte får lika mycket av det negativa av strålningen från telefoner och så.
Sedan är den även en luftrenare.
I flera av butikerna säger säljare att lampan även kan hjälpa personer med astma och en säljare säger att den minskar antalet bakterier i luften.
Finns det någon vetenskap bakom det här?
– Det där kan ju diskuteras. Det finns de som tycker det här är bullshit, att det är pinsamt och sedan finns det då de här studierna, säger en av butikssäljarna till P4 Hallands reporter, och hänvisar till en mening på butikens hemsida.
Matematikern Måns Thulin vid Uppsala universitet, som med hjälp av experter inom fysik och medicin har granskat saltstenslampan, säger att det här handlar om rent "bondfångeri".
– Det som sägs är att lamporna avger negativa joner som är bra för hälsan. Om man ska få loss de negativa jonerna från saltet så måste man bryta jonbindningen där man har en positiv och en negativ jon som sitter i hop och bilder saltet, säger Måns Thulin.
Han förklarar att om man bryter den jonbindningen så kan man få loss en negativ jon, men man får då alltid en positiv jon på köpet.
– Så man kan inte ändra halten av positiva och negativa joner i luften på det sättet därför att så fort man får ut en negativ jon från saltet, så skulle man också få ut en positiv, säger han.
– Dessutom är det väldigt tveksamt om en glödlampa, särskilt en modern lågenergilampa, skulle kunna tillföra tillräckligt mycket energi för att över huvud taget bryta de här jonbindningarna, säger Måns Thulin.
Det är bondfångeri helt enkelt.
Konsumentverket säger att hälsobutikernas påståenden kan bryta mot lagen, eftersom de här påståendena inte håller vid en vetenskaplig granskning.
På en av butikernas hemsidor står det även att saltstenslampor är nyttiga mot elallergi.
– Det finns ju en självmotsägelse där. Om man nu anser sig vara allergisk mot el, så verkar det inte särskilt bra att använda en elektrisk glödlampa.
Och Måns Thulin menar att de vilseledande påståendena kan innebära en risk för kunden.
– Det riskerar ju att vara direkt hälsofarligt. Om man köper den här lampan för att man tror att den kan hjälpa mot hälsoproblem och använder den istället för någonting som faktiskt har en effekt, så kan det vara farligt. Så det är ett väldigt farligt beteende från hälsokostbutikernas sida, säger Måns Thulin.
Majoriteten av de butiker där P4 Hallands reporter fick vilseledande påståenden om saltstenslampan, tillhörde hälsobutikskedjan Life. Påståendena gavs även i Hälsokraftkedjans butiker samt en fristående butik.
Från hälsokedjan Life svarar deras informationsansvarige att butikerna har gjort fel och att det inte finns några belägg för påståendena.
– Det finns ingenting så vitt jag vet som styrker det, säger Veronica Olsson, informationsansvarig för Lifebutikerna.
Och vad tänker du då om att din personal ändå säger så?
– Man får inte säga annat än det som står på produkten och det som är godkänt.
Och vad är godkänt enligt er att säga om den här produkten?
– Att det är en lampa, den är gjord av saltsten, det är en naturprodukt, säger Veronica Olsson.
Enligt Veronica Olsson ska man snart införa en ny introduktionsutbildning för all ny personal, där man ska utbilda butikspersonalen om lagstiftningens gränser.
Så här gjordes undersökningen
• Sveriges Radio är mycket restriktivt med att använda dold inspelning. Metoden används endast då allmänintresset är stort i kombination med att det inte finns andra sätt att dokumentera ett problem.
• Lagen är tydlig med vad man får säga i en hälsokostbutik, och branschens officiella hållning är att man givetvis inte säger något man inte får. Men P4 Halland hade starka indikationer på motsatsen och beslutade undersöka hur det ser ut i verkligheten.
• P4 Hallands reporter Henrik Martinell använde dold inspelningsutrustning och besökte åtta hälsokostbutiker runt om i länet. Sju av butikerna gav några eller något av dessa felaktiga påståenden som står i artikeln.