Höglandet

Polis körde 41 km/h för fort - nekar till brott

En polis i länet åtalas för att ha kört 121 kilometer i timmen på en 80-väg. Själv förnekar han brott.

Det var i december förra året, på riksväg 40 i Nässjö kommun som en polis körde i 121 kilometer i timmen, alltså 41 kilometer över tillåten maxhastighet. Mannen körde en civil polisbil och kändes igen av sina kollegor när han stoppats. Han fick då frågan om det rörde sig om "brådskande tjänsteutövning", men svarade enligt förundersökningen nej. En rapport skrevs, körkortet togs på plats och polismannens kollega fick ta över ratten. Men efteråt har polismannen ändrat sig.

Han erkänner att han körde i 121 kilometer i timmen, men nekar till brott. Han hävdar nu att det faktiskt rörde sig om brådskande tjänsteutövning; han skulle till stationen i Eksjö för att skriva ner ett förhör han hade hållit i Jönköping innan dagen var över.

Men mot sig har polismannen fem kollegor, både poliser och åklagare, som vittnar mot honom och säger att han inte alls varit ute på ett brådskande ärende. Polisen, som är en man i 45-årsåldern, ställs nu inför rätta i Eksjö tingsrätt för hastighetsöverträdelse.

P4 Jönköping har varit i kontakt med den åtalade polisen och han står fast vid att det handlade om brådskande tjänsteutövning, men vill i övrigt inte ge några kommentarer.