Så kan extremsportarens teknik bli bättre och säkrare

1:51 min

Appar, kameror och stegmätare. För idrottsutövare är tekniken ofta en del av upplevelsen. Men ibland kan tekniken också bli farlig. En ny avhandling vill ändra på detta.

Hur kan man introducera och använda sig av teknik i extremsporter, utan att de distraherar utövaren för mycket?

Det har Rouien Zarin funderat på i sin forskning på Designhögskolan i Umeå. Specifikt har han koncentrerat sig på bergsklättring och utförsåkning med mountainbike. Det är två sporter som kräver full kroppskontroll och samtidigt kräver en blixtsnabb problemlösningsförmåga. Att då använda sig av teknik som hjälpmedel kan i praktiken bli ett hinder, och bidra till onödigt farliga situationer.

Rouien Zarin, som själv utövar båda sporterna, exemplifierar med egna erfarenheter.

– I början fäste jag min mobil på styret på en mountainbike för att lättare kunna se GPS:en. Men det ledde till att jag kraschade, säger han.

Efter det har Rouien Zarin arbetat med nio olika nya teknikprototyper som skulle kunna användas i de två sporterna.

En handlar om att handtagen på en cykel kan ändra form med hjälp av små stift. De ändrade formerna kan varsko cyklisten om förändringar i terrängen utan att fokus försvinner från omgivningen.

En annan prototyp handlar om att en app skickar signaler till bergsklättrare om klättringen är för skakig, och därmed potentiellt för farlig.

Det är dock långt kvar innan de olika prototyperna skulle kunna förverkligas i teknik som går att köpa.

– Inga av prototyperna jag jobbat med är faktiskt avsedda att direkt omvandlas till färdiga produkter. De är mer som manifestationer av mina idéer, säger Rouien Zarin.

Avhandlingen heter Faster. Stronger. Better? Designing for Enhanced Engagement of Extreme Sports

.