JOURNALISTIK/RESEARCH

Enad front mot "fake news" i nytt samarbetsprojekt

För att bättre utnyttja kompetens och resurser har nu en rad medieproducenter gått samman i ett gemensamt researchprojekt för att avslöja desinformation, kontrollera rykten och dementera "fake news i samband med det stundande presidentvalet i Frankrike.

"Fake news" må vara samtidens buzzword nummer ett, men om man bortser från hur själva begreppet vattnats ur den senaste tiden och översätter det ordagrant, eller hellre pratar om desinformation och falska rykten, så kanske man kan konstatera att det är ett problem att sådant sprids allt snabbare på nätet. Flera traditionella medier har börjat lägga allt mer energi på att avslöja bluffar och rykten som snurrar - så pass att det i princip har uppstått en ny, journalistisk debunkinggenre. 

Enligt en färsk studie från University of Southern California är upp till 15 procent av kontona på Twitter, vilket motsvarar 48 miljoner konton enligt CBS News, så kallade botar. Vilket delvis kan förklara hur tveksamheter kan spridas så snabbt. Enligt en tidigare studie från samma universitet kommer många politiska tweets från fejkkonton.

Med det kommande franska presidentvalet i fokus har nyligen Cross Check project lanserats av First Draft News och Google News Lab. Sedan några veckor samarbetar nu en rad europeiska nyhetsorganisationer, däribland BBC, Channel 4 News, International Business Times, Bloomberg, Le Monde, BuzzFeed News, La Liberation, Global Voices, Les Echos, Agence France-Presse (AFP), med flera, för att gemensamt kontrollera rykten som florerar som "nyheter" på internet.

Syftet är att göra debunkingen, dvs avslöjandena av ryktena och bluffarna, mer kraftfull och effektiv, eftersom experter från de olika mediehusen samarbetar. Samtidigt är idén att den journalistik som sedan görs om det franska presidentvalet ska kvalitetssäkras bättre, utifrån en teori om att ju fler som avslöjar bluffarna, desto större genomslag för det som är korrekt.

Läs också denna intressanta text: