Sverige importerade nästan tusen ton nötkött från Brasilien förra året

1:36 min

I Brasilien ska köttproducenter ha mutat kontrollanter för att kunna exportera ruttet och salmonella-infekterat kött utomlands. Brasilien är världens största exportör av rött kött och skickar även kött till Sverige, och på Livsmedelsverket är man redo att vidta åtgärder.

- Man blir ju så ledsen alltså, det är hemskt, säger Elisabet Deutgen, pensionär.

Det här fusket ska tydligen ha pågått under två års tid?

- Ja, men alltså jag kan inte komma ihåg. Det var nog längre sedan än så som jag köpte brasilianskt kött faktiskt, och jag lever ju än så...

Förra året direktimporterade Sverige nästan 1000 ton färskt nötkött från Brasilien, enligt Jordbruksverkets siffror.

Livsmedelsverket har ännu inte fått in några officiella uppgifter om köttfusket. Men att det kan förekomma fusk inom matindustrin är vedertagen fakta, och om det visar sig att det importerats ruttet kött från Brasilien kommer man vidta åtgärder, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket:

- Det vi gör då är att se till att de företag som vi eventuellt kan spåra det här köttet till, om det nu har kommit till Sverige, tar sitt ansvar att samla in det och ser till att det inte når konsument. Vår uppgift som myndighet är då att se till att företagen tar det här ansvaret. Om företaget inte gör det, då får vi sköta den här spårningen.

- Fusk är alltid allvarligt och särskilt då när det gäller hälsorisker. Så naturligtvis ser vi väldigt allvarligt på när sånt här händer.

En av de stora matjättarna i Sverige som säljer kött från Brasilien är Axfood. I deras koncern ingår bland annat dagligvarubutikerna Willys och Hemköp. Presschefen Claes Salomonsson tror inte att anledningen till oro är särskilt stor.

- Sunda förnuftet säger ju självt tycker jag att det går inte att sälja kött som är dåligt, så jag tror inte att det färska köttet är berört. Utan då skulle det i så fall vara produktionskött eller produktionsråvaror, alltså processat kött som finns i vissa färdigartiklar, färdigvaror eller färdigmat. Det har vi kollat upp också idag, och vi har faktiskt inget sånt vad vi kan se eller vad vi känner till.

Claes Salomonsson tror inte heller att svenska butiker i allmänhet är särskilt drabbade av köttfusket.

- Jag tror att vi inte är indragna i det här, men sedan ska man aldrig låta något vara osagt.