Centern på väg att gå om Moderaterna

Fortsätter trenden i opinionen kan M-ledaren Anna Kinberg Batra snart vara omkörd som ledare för det största borgerliga partiet. Centerpartiet får sitt största väljarstöd på 34 år i en Sifo-mätning, som publiceras i SvD och Göteborgs-Posten.

I Sifos väljarbarometer för mars får Centern hela 14,2 procent — en statistiskt säkerställd förändring sedan den förra mätningen och ett mer än fördubblat väljarstöd på bara ett år.

– Det är en sensationellt hög siffra och uppgången är sensationellt kraftig, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Samtidigt backar Moderaterna till 18,4 procent — vilket gör att gapet mellan allianspartierna nu bara är 4,2 procentenheter. Det är den minsta skillnaden mellan partierna sedan 1979. Gapet har minskat med två tredjedelar bara sedan årsskiftet då 12,6 procentenheter skilde partierna.

– Det blir en kamp på riktigt, historiskt har ju storleken på de borgerliga partierna växlat. Det finns inga garantier här, säger Toivo Sjörén till tidningen.

Medan C-ledaren Annie Lööf knappar in på Anna Kinberg Batra i väljarstöd har Lööf också ett större förtroende bland väljarna i flera mätningar.

– Det är klart att man kan ställa frågor om vem som är den reella ledaren för oppositionen, säger statsvetaren Niklas Bolin till SvD.

I övrigt är förändringarna i opinionen små och de politiska blocken i princip jämnstora: Alliansen 41 procent mot 40,3 procent för de rödgröna.