Malmö

Peter fick familjen tillbaka efter ett liv i kriminalitet

4:13 min

Ett Malmöbaserat program som hjälper dömda brottslingar att försonas med anhöriga och brottsoffer sprids över landets högsäkerhetsanstalter. I år är mer än dubbelt så många besök inbokade än tidigare.

Peter, som av hänsyn till sina anhöriga inte vill ställa upp med sitt efternamn, har en kriminell karriär bakom sig. Han är född i Danmark, och när han flyttade till Malmö 2004 hade han dömts för misshandel, bilstölder, narkotikabrott och vapeninnehav.

Inget av brotten hade gett några längre fängelsestraff, men när han för drygt tre år sedan greps med en större mängd cannabis och en pistol, blev det annorlunda. 

– Jag fick ett fyraårigt straff. Att sitta på häktet och tända av från cannabismissbruk, det sätter lite tankar i huvudet kan jag säga, säger han. 

Jag rökte gärna 10-15 gram tungt hasch varje dag

 

I en lägenhet på Sorgenfri i Malmö har Försoningsgruppen ledningsmöte. Gruppen består av tio frivilliga som åker runt på anstalter i landet och hjälper dömda brottslingar att försonas med sina anhöriga och brottsoffer.

Gruppen tar kontakt med anhöriga och brottsoffer och arrangerar så kallade försoningsveckor. Internerna förbereds i fem dagar för att sedan möta de som de har skadat på lördagen. 

– Ett kriminellt sätt att leva innebär att du stänger av att du skadar andra människor, det är ditt sätt att överleva. Men efter hand under de här veckorna händer någonting, säger Försoningsgruppens sekreterare Jenny Mårtensson. 

Metoden kommer från början från Sydafrika, och togs till Sverige av den före detta fängelseprästen Ulrika Fritzon. 2011 startade hon det första svenska försoningsprogrammet i Malmö.

Man har lite ont i magen första dagen och tänker att det aldrig kommer gå. 

Från början hade Försoningsgruppen sina träffar i S:t Matteus församlings lokaler i Malmö. Men det senaste året har de märkt hur intresset för programmet har ökat. Numera anordnas försoningsveckor på högsäkerhetsanstalter i hela landet. I år är fyra veckor inbokade, betydligt fler än tidigare år.

– Det är dubbelt så mycket, eller egentligen mer. Det är stor efterfrågan, säger Försoningsgruppens ordförande Carina Halvardsson. 

Peter upptäckte Försoningsgruppen på en affisch när han satt på Tygelsjöanstalten utanför Malmö. Han kände att han var redo att ta kontakt med sin familj igen. En försoningsvecka skulle arrangeras på anstalten, så han anmälde sig. 

– Jag tänkte att det var det jag skulle göra för att få min familj tillbaka, säger han. 

Efter en veckas förberedelser kom till sist lördagen, dagen då han skulle tvingas möta sin familj. 

– Det var tufft. Det var inte så roligt att bli sågad av sin egen lillasyster, säger Peter. 

Min syster hade varit rädd för mig, hon kände att jag var som en tickande bomb. 

Men trots att mötet var svårt blev konfrontationen en vändpunkt för Peter. Han fick tala ut med sin pappa, syster, bror och en nära vän. Idag är han drogfri och jobbar heltid som vaktmästare. Men lyckligast är han över att ha fått sin familj tillbaka. 

– Det känns fantastiskt när vi träffas och jag kan krama om dem. Jag kan sakna dem, jag kan säga till dem att jag älskar dem. Det har gjort väldigt stora grejer, säger han.