
Ilska mot skulptur som föreställer hakkors i Göteborg
En konstutställning som öppnar nästa vecka på Sjöfartsmuseet i Göteborg har väckt starka känslor. Anledningen är att ett av verken, ur en viss vinkel, ska bilda ett hakkors.
Verket, som har fått namnet "Version på en örlogsflagga", är en träskulptur av konstnären Emil Carlsiö och är planerat att stå utanför museet.
Många har reagerat på det här samarbetet mellan museet och 13 studenter från masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand. En namninsamling på nätet kräver att det specifika verket stoppas, och har sedan i lördags fått cirka 700 underskrifter.
Museichefen Björn Varenius förstår kritiken men välkomnar samtidigt verket.
– En av våra uppgifter som anställda i Göteborgs stad är att värna den konstnärliga yttrandefriheten och kvalitén, säger Björn Varenius.
Utställningen "Mellankomst" är inte på plats förrän den 29 mars, men har redan fått mycket uppmärksamhet.
Ett av de tretton verken av masterstudenter på Akademin Valand kommer att föreställa ett hakkors om åskådaren står i ett av museets fönster.
Det ska stå utanför Sjöfartsmuseet, men för besökare som bara passerar kommer det inte att synas att det är ett hakkors. Det säger Björn Varenius.
– Det är inte min uppgift att recensera enskilda konstverk som produceras inom ramen för det här samarbetet. Utan vi har sagt att om det bedöms olagligt kommer saken i en annan dager.
Verket syftar på den nazistflagga som i sex år hängt på en av museets basutställningar. Den kommer från en tysk ubåt som sänktes utanför Göteborg i slutet av andra världskriget.
Har någon besökare regerat på att flaggan hänger här?
– Inte så länge jag har jobbat här, de senaste tre åren.
Kan det vara olyckligt att verket ska stå utanför museet, där de förbipasserande inte har bakgrundsinformationen?
– Det är upp till konstnären att avgöra om det ska stå ute eller inne, säger Björn Varenius.
Konstnären själv vill inte utveckla idén bakom verket för Kulturnytt, men har tidigare sagt att det är en reaktion på att flaggan visas veckad.
Rapporteringen om verket har fått människor att höra av sig både till Akademin Valand och Sjöfartsmuseet.
Enligt SVT Väst har också medlemmar ur Göteborgs judiska församling reagerat starkt.
"Det kommer att bli kolossala protester om konstverket ställs ut.", säger Annebelle Gyllenspetz till SVT Väst.
– Det är mycket reaktioner och jag har all sympati och förståelse för upprördhet och reaktioner emot den här typen av symboler i offentlig miljö, säger Björn Varenius.
Mick Wilson är prefekt på Akademin Valand och han tänker inte gå dem som kräver att verket ska stoppas till mötes.
– Så länge det inte strider mot någon lag, kommer vi inte att censurera våra studenters verk.
Och till dem som har reagerat mot att en så laddad symbol kommer att stå i det offentliga rummet, säger Mick Wilson att verket inte kommer att fungera som ett stort hakkors, utan kommer att betyda andra saker.
– Jag vill bjuda in människor att träffa mig och diskutera verket med mig, säger Mick Wilson, prefekt på Akademin Valand.