Peters väg tillbaka från knarket och kriminaliteten

4:28 min

Vi har tidigare rapporterat om Peter som änge var fast i knark och kriminalitet. När Peter fick hjälp att försonas med sin familj blev det en vändpunkt. Vägen dit var lång och svår.

2004 flyttade Peter till Malmö från Köpenhamn. Han hade då en lång kriminell bana bakom sig och hade dömts för bland annat misshandel, bilstölder, narkotikabrott och vapeninnehav. 

Vid den tiden hade han dessutom fallit in i ett tungt cannabismissbruk. 

– På en dag blev det gärna mellan 10 och 15 tung, riktigt tjock hasch, säger han. 

Drogberoendet gjorde att han var tvungen att begå nya brott för att betala för sitt missbruk. Han hamnade i en ond cirkel. 

 Jag levde ett dubbelliv och ljög ofattbart mycket

För drygt tre år sedan greps han till sist med en stor mängd cannabis och en pistol i Malmö. Han häktades omedelbart och tvingades tända av från drogerna i häktescellen. 

– Allt kom i fatt. Alla lögner, alla historier, allt smygande. Hade jag inte haft min familj och mina vänner tror jag att jag hade tagit mitt eget liv, så hemskt var, säger Peter. 

Han dömdes sedan till fyra års fängelse och placerades på högsäkerhetsanstalten i Skänninge i Östergötland. Ganska kort efter det att han kommit dit hängde sig en annan fånge på en annan avdelning. I barndomen hade Peter själv haft en nära anhörig som tagit livet av sig. Händelsen fick det att tippa över för honom, han sökte hjälp i ett tolvstegsprogram. 

 Det knäckte mig, på något sjukt sätt. Då trillade polletten ner, det var då resan började på riktigt. 

Efter en tid förflyttades han till den öppna anstalten i Tygelsjö utanför Malmö. Där upptäckte han en affisch om något som kallades Försoningsgruppen. En organisation som hjälper fångar att försonas med sina anhöriga, eller brottsoffer. Det skulle hållas en försoningsvecka på anstalten, så Peter anmälde sig. 

– Jag tänkte att det var det jag skulle göra för att få min familj tillbaka, och för att de skulle få mig tillbaka, säger han. 

Men familjen dröjde länge med att svara. Han var rädd att dom inte ville komma. Men till slut kom goda besked. Hans pappa, syster, lillebror och en nära vän ville komma.

– Jag hade förstått lite att jag hade skadat, men långt ifrån hela. Jag trodde att jag hade varit lite smidig, men det hade jag ju inte. Det var ett slag i huvudet, ett slag i hjärtat och en uppenbarelse faktiskt, säger Peter. 

Programmet blev en vändpunkt. Peter muckade från anstalten i november och har sedan dess levt det han själv beskriver som ”ett ganska normalt liv” i Malmö. Han har hittat tillbaka till sin familj och jobbar som vaktmästare på dagarna. Han kämpar hårt för att inte trilla dit igen. 

– Jag är helt nykter och inte i kriminalitet. Det har varit tufft att komma ut från anstalten utan pengar och så, men jag vill inte dit igen, säger Peter.