Hindunationalist ska leda Indiens största delstat

1:43 min

Den indiske premiärministern Narendra Modis val av delstatsledare i Uttar Pradesh har förvånat och oroat många som ser det ett tecken på ett allt mer hindunationalistiskt Indien.

Yogi Adityanath fick stående ovationer när han klev upp på podiet för att sväras in som chefsminister för Uttar Pradesh. Där satt också Narendra Modi som själv var mycket delaktig i att regeringspartiet BJP tog den stora seger de gjorde i delstaten. En seger som många tolkade som ett tecken på att han kan se fram emot att få ett nytt förtroende vid nästa parlamentsval 2019.

Däremot var det många i Indien som höjde på ögonbrynen när det blev klart vem som fick Modis förtroende att leda den största delstaten. Den extremt hindunationalistiska Yogi Adityanath har mer än en gång gjort hätska uttalanden mot muslimer och kvinnor. Han har också deltagit i en slags reningskampanj för att få kristna att gå över till hinduismen.

Och i samband med det jobbet sa han att den reningsprocessen inte skulle upphöra innan hela Uttar Pradesh är hinduiskt.

Men tidningen Times of India som har pratat med flera ledande inom BJP skriver att för de insatta så var valet inte alls oväntat då Yogi Adityanath starkt bidragit till segern i Uttar Pradesh. Och att han under valkampanjen så att säga hållit sig på mattan med kontroversiella uttalanden.

I sitt installationstal sa han också att han kommer att verka för alla innevånare i delstaten och att hans främsta mål är att se till att få fart på den ekonomiska utvecklingen samt att skapa jobb.