Fogelströms refuserade anti-nazistiska roman ges ut

2:19 min

I år är det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes och det ska bland annat firas med publiceringen av författarens första roman.

"Den okuvliga friheten" handlar om ett litet land som blir ockuperat av ett stort och aggressivt land med en despotisk ledare. Och om två författare, den ena som väljer att kuva sig för förtrycket medan den andra ansluter sig till motståndsrörelsen.

Romanen var starkt antinazistisk och publicerades aldrig när den skrevs år 1939. Karl- Olof Andersson var den som hittade manuskriptet i samband med att han skrev en biografi över Fogelström.

– Det gick kalla kårar längs ryggraden när jag tänkte på vad som skulle kunna ha hänt den blivande författaren om det här manuskriptet hade blivit publicerat och om Sverige hade blivit ockuperat av Tyskland därför att det är så oerhört starkt och fränt antinazistiskt, säger Karl- Olof Andersson.

Ingen vet säkert varför romanen refuserades eller varför Per Anders Fogelström inte försökte publicera den igen. 

Vissa av de här frågorna får man inte ducka för

Boken ges ut av Stockholmia fackboksförlag som tillhör Stockholm stad och det är första gången de publicerar en roman.

Förläggaren på Stockhomia Rebecka Lennartsson säger att en anledning till varför de väljer publicera boken är att många av frågor kring exempelvis främlingsfientlighet blivit aktuella igen.

– Vissa av de här frågorna får man inte ducka för även fast de är politiska, säger hon.

Trots skildringen av ett totalitärt land är boken inte bara en dystopisk berättelse menar förläggaren.

– Den har ju samtidigt en väldigt positiv grundton. För den handlar ju om motståndet mot ockupationsmakten och mot den här demagogen till ledare, säger hon och ger som exempel sista stycket i boken:

"Vi slumpa bort oss, plottra bort vår tid på småsaker och hinna aldrig med de uppgifter vi ville ha. Men jag är ändock inte missnöjd, ty jag vet att när det en gång var min sak att handla då handlade jag också. Och kommer allvaret ännu en gång, då skola vi alla gripa in på nytt.

Dess ord tänkte jag och vandrade sedan ut i folkhavet."