Askregn över Island gav bättre skördar

1:32 min

Idag för sju år sedan fick den isländska vulkanen Eyjafjallajökull utbrott. Europas flygtrafik lamslogs under lång tid och lantbrukare befarade dåliga skördar. Men askan gav i stället grödorna en skjuts.

– Den första dagen vi kom körande mot askan såg vi nästan ingenting. Vi såg två meter framför oss i bilen och hade en gps för att hitta hem till gården, berättar Olavur Eggertson som bor bredvid vulkanen

Fem centimeter svart aska hade lagt sig på hus, i trädgården och på åkrarna. De fick spola taken, skotta och köra bort 400 ton vulkanaska från tomten.

Från början var askan giftig av bland annat fluor, men på några veckor lakades gifterna bort av regnvatten.

Familjen trodde att det skulle ta flera år innan man kunde driva jordbruk igen. Men redan i slutet av maj sköt grödorna upp genom det svarta, och sedan fick familjen bättre skördar än tidigare. Och så har det fortsatt.

Turisterna började snart strömma till Eyjafjallajökull i sådan mängd att familjen byggde sitt eget besökscentrum, som lockade 100 000 besökare förra året.

Besökarna kommer med sina egna historier om vad som hände när de blev strandsatta av inställda flyg. Flera hade askregnet att tacka för nyvunna kärlekar, bröllop och till och med barn.

– Vi hör många historier och det är många barn som har kommit till genom det här, säger familjens dotter Inga Julia Olavsdottir.

VETANDETS VÄRLD: Eyjafjallajökull – sju år efter askmolnet