MSB varnar för falska nyheter inför valet i Sverige

1:53 min

Vi får räkna med att falska nyheter och mediekampanjer kommer störa valet i Sverige nästa år. Det meddelar MSB, som i en ny rapport tar fasta på medielandskapets sårbarhet och hot mot journalister.

– Det här är ett instrument som används av främmande makter och vi måste förvänta oss att det kommer att användas mot oss också. Allt annat är naivt, säger Mikael Tofvesson, enhetschef för omvärld och beredskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.  

Enligt MSB kan det handla om samma sorts påverkan som valet i USA utsattes för.

– I USA har myndigheterna slagit fast att valet utsattes för rysk påverkan, vilket skadade trovärdigheten för valet, säger Mikael Tofvesson

Han radar upp exempel på hur främmande stater försökt desinformera de senaste åren. Det förekom bland annat under ubåtsjakten för några år sedan.

Det cirkulerade ett falskt brev som felaktigt påstods vara från försvarsministern häromåret.

Och under brexit- valet publicerades en falsk DN-artikel om Carl Bildt i brittisk alternativ press.

– Den var falsk. Men det vi såg att man lade ut en nyhet på engelska, och länkade till en helt fabricerad DN-artikel, säger Mikael Tofvesson.

Påverkanskampanjer är alltså en knivig nöt för MSB att hantera inför det svenska parlaments- och kommunalvalen nästa år.

Ett annat problem är att hoten mot journalister tycks öka. Enligt Mikael Tofvesson hänger de sakerna ihop.

– Hot mot journalister är ett av påverkansinstrumenten. Att ge sig på journalister är att ge sig på sin motståndares kommunikativa förmåga, säger Mikael Tofvesson.