Stabil seger för HV71 – tungt för Färjestad

1:59 min

HV71 besegrade Färjestad med 3-1 på bortais och leder kvartsfinalserien med 2-0 i matcher.

– Vi kämpar hårt, har en bra defensiv. Linus Söderström är bra i målet och vi är stabila bakåt. Då kommer det framåt med, säger HV71:s tvåmålsskytt Martin Thörnberg till Radiosporten.

HV71 startade matchen bäst och hade mest puckinnehav och skapade de bästa chanserna. HV:s matchvinnare i den första matchen, David Ullström, missade en tackling och flög in i sargen. Ullström linkade ut i omklädningsrummet och senare under kvällen kom beskedet att han brutit armen.

Efter drygt åtta minuter fick Färjestad spela powerplay och skapade ett par bra lägen. Men strax efter att HV71 blivit fulltaliga skickade Mikko Lehtonen iväg en hög puck som studsade fram till Martin Thörnberg som sköt i steget och Stefan Stéen i Färjestadskassen kunde inte mota pucken. Spelet jämnade sedan ut sig, men gästerna behöll ledningen perioden ut.

Smålänningarna fortsatte att skapa möjligheter i mittenakten, men Stefan Stéen spelade stabilt i målet. HV71 kom i våg efter våg och lekte sig lätt in i avfallszon, medan hemmalaget hade väldigt svårt att komma till några avslut.

Ishockey är inte alltid rättvist. I slutet av perioden blev det nytt spel i powerplay för Färjestad. Den här gången gick det bättre. Magnus Nygren skickade iväg en puck mot mål som John Persson styrde in otagbart för Linus Söderström.

HV71 repade mod direkt. Minuten efter kvitteringen kom Pär Arlbrandt till skott och efter en retur av Stéen kunde Ted Brithén slå in 1-2 i öppet mål. Gästerna var klart bättre i den andra perioden och Färjestad ska vara nöjda med att laget bara låg under med ett mål.

Färjestad jagade en kvittering i inledningen av den tredje perioden. Men när värmlänningarna drabbades av en utvisning efter drygt sex minuter tog det bara åtta sekunder för HV71 att utnyttja det numerära spelövertaget. Dylan Reese sköt från den blå linjen och Martin Thörnberg styrde in sitt andra mål och HV:s tredje för kvällen.

Hemmalaget fick chansen att komma in i matchen när laget tilldömdes ett straffslag efter 51 minuter. Linus Persson kunde inte överlista sin namne Söderström som räddade men benskyddet.

Trots spel med sex mot fyra i slutet kunde inte Färjestad komma närmare utan HV71 kunde kopiera förra matchens segersiffror och leder nu matchserien med 2-0 i matcher i bäst av sju.


MATCHFAKTA

Färjestad BK-HV71 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (10.52) Martin Thörnberg (Mikko Lehtonen).

Andra perioden: 1-1 (17.27) John Persson (Magnus Nygren, Alexander Johansson) spel fem mot fyra, 1-2 (18.47) Ted Brithén (Pär Arlbrandt, Oscar Sundh).

Tredje perioden: 1-3 (6.45) Martin Thörnberg (Dylan Reese, Erik Christensen) spel fem mot fyra.

Skott: 23-27. (6-10, 7-11, 10-6).

Utv, Färjestad: 3x2. HV71: 5x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 6 102.

HV71 leder med 2-0 matcher.