NYA SLUSSEN

Nya bussterminalen vid Slussen har klubbats igenom

2:36 min

Beslutet är taget: Trots protester går kommunfullmäktige i Stockholm vidare med planerna på en ny bussterminal inne i Katarinaberget.

Det har varit en segdragen och omstridd historia, men under måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige att en ny bussterminal ska byggas vid Slussen, insprängd i Katarinaberget.

– Det här är en av de värsta långkörarna i Stockholms stads historia. I någon mening känns det historiskt att vi nu förhoppningsvis är framme med Slussen – att vi har hittat både den stora planen och en plan för bussterminalen, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsråd, till P4 Stockholm.

Han tror att den nya terminalen kommer att leda till bättre komfort, mindre luftföroreningar, mindre buller samt göra att fler väljer att åka kollektivt. 

Alla partier röstade ja till den nya terminalen förutom Sverigedemokraterna.

När förslaget var ute på samråd i höstas fick kommunen in inte mindre än 145 synpunkter, varav många pekade på brandrisker och risker för en dålig arbetsmiljö om planerna skulle bli verklighet. 

Nu väntar överklaganden, vilket i praktiken innebär att det kommer dröja uppåt ett år innan frågan verkligen är avgjord. Ytterligare en komplikation är att det inte är Stockholms stad som äger Katarinaberget – och flera fastighetsägare på berget har sagt att de inte kommer gå med på planerna på en bussterminal. 

Om allting går som planerat kommer den nya terminalen att börja byggas 2019. Någonstans mellan 2023 och 2025 beräknas den stå färdig.