Sverige vill bidra med Rysslandkunskaper till USA

2:11 min

Överbefälhavare Micael Bydén har träffat USA:s fösvarstabschef Joseph Dunford i Washington angående det militära samarbetet.

Syftet med mötet var att bekräfta att det militära samarbetet mellan USA och Sverige ligger fast även med den nya administrationen säger överbefälhavaren till Ekot.

– Vi har tagit fram några områden som vi jobbar med, bland annat handlar det om cyberområdet, luftvärn och undervattensfrågor. Det är allting från rena forsknings- och utvecklingsfrågor till praktiska övningar, säger Micael Bydén, överbefälhavare.

Du sa att ni hade talat om Ryssland bland annat, varför?

– Egentligen så har vi konstaterat att vi har samma uppfattning om ryskt agerande, vi har samma uppfattning om att det är Ryssland som påverkar säkerheten och i det perspektivet är det väldigt viktigt att vi delar den information vi kan så att vi drar rätt slutsatser.

Vad kan Sverige bidra med när det gäller Rysslandskunskaper till USA?

– Vi kan bidra med mycket, vi släppte aldrig ögonen och öronen ifrån Ryssland. Vi har god kunskap om den ryska försvarmakten, vad de kan göra. Så det är klart att vi är intressanta för vi lever nära Ryssland och ser hur de agerar.

Micael Bydén säger att det nära militära samarbete med USA, som den svenska regeringen förhandlat fram, ligger fast också med president Donald Trump. Den planerade upprustningen i USA bidrar också till svensk säkerhet, anser överbefälhavaren.

Sverige deltar i den USA-ledda allians som bekämpar terrornätverket IS. Bydén hade förklarat för försvarsstabschefen Dunford att Sverige är "hängivet" uppgiften.

– Vi är här för att ställa upp för säkerheten, inte bara i vårt område utan också inom ramen för internationella insatser, säger ÖB Micael Bydén.

Utrikesminister Margot Wallström är på väg till Washington för att delta i alliansens möte om strategin för att motarbeta IS, men enligt överbefälhavaren kommer Sverige inte att öka sin insats av humanitärt bistånd eller bidra med fler än de 70 militärer som Sverige hittills lovat ska arbeta i Irak.