Bolid lyste upp himlen i Uppland

Ett ljusfenomen på himlen förbryllade personer i Uppland och Stockholmsområdet under måndagskvällen. Enligt experter var det en bolid, som är en typ av meteor.

Inger Svedmyr var ute och gick strax väster om Hallstavik vid 21.30-tiden på kvällen när hon plötsligt såg ett starkt grönaktigt sken lysa upp himlen. 

– Helt plötsligt var det alldeles ljust, ungefär som om det hade varit fullmåne. Jag vände mig om och såg en grönaktig ring högt upp på himlen, säger hon. 

Hon vände hemåt för att prata med sin sambo om vad hon sett.

– Då smäller det till i fönsterrutan. Fönsterrutan skakade alltså, säger Inger Svedmyr.

Och Inger Svedmyr var långt ifrån ensam om att ha sett ljusfenomenet. På en kort stund fick Stockholmspolisens ledningscentral in fem samtal, från Saltsjöbaden, Orminge, Resarö, Hallstavik och Ekerö. Totalt under kvällen har tio personer ringt angående himlafenomenet.

Först visste inte polisen vad det kunde röra sig om men bilden klarnade snabbt. 

– När vi började ringa runt till meteorologer och Försvarsmakten var det ganska snart klart att det nog rörde sig om en meteor, säger Mikael Petersson, RLC-befäl hos polisen. 

Fenomenet fångades av en särskild meteorkamera och forskare i astronomi vid Uppsala universitet kunde slå fast att det var en bolid, en ljusstark meteor som ofta brinner upp under sin färd genom atmosfären.