Nordea pekas ut i bankhärva

1:28 min

Nordea och Danske bank pekas ut i en stor internationell penningtvättshärva. Enligt danska tidningen Berlingske ska bankerna ha slussat flera miljarder till skatteparadis.

Uppgifterna om Nordea och Danske bank publicerades av danska tidningen Berlingske på måndagskvällen och gör gällande att konton i de båda bankerna ska ha använts för att slussa mer än sju miljarder danska kronor till olika skatteparadis, via blufföretag runt om i Europa.

De båda bankerna är bland Danmarks största banker, och enligt Berlingske handlar det i första hand om Danske banks estniska verksamhet och till en mindre del om Nordeas danska verksamhet.

Men härvan verkar vara betydligt större än så. Medier över hela Europa publicerade i går kväll samma avslöjande och förutom Nordea och Danske bank rör det sig om banker i bland annat Tyskland, Storbritannien och USA.

Totalt handlar det om minst 20 miljarder dollar som ska ha tvättats på liknade sätt mellan 2011 och 2014. Brittiska The Guardian menar att det kan röra sig om hela 80 miljarder dollar.

Centralt i härvan är två banker i Moldavien och Lettland och det är där myndigheter kommit härvan på spåren. De tvättade pengarna ska enligt flera olika medier främst komma från kriminalitet i Ryssland och enligt Berlingske ska bland annat 14 domare sitta anhållna i Moldavien för inblandning i härvan.

Enligt Nordeas presschef i Sverige, Petter Brunnberg, ser man allvarlig på det som hänt, men han menar också att banken har börjat se över sina rutiner för att bli bättre på att upptäcka penningtvätt.

– Vi på Nordea tolererar absolut inte att vi blir utnyttjade som en bas för penningtvätt, säger Petter Brunnberg, Nordeas presschef i Sverige.