Biodrivmedelskrav hjälper inte bygget av metanolfabrik i Hagfors

1:34 min

Regeringens nya förslag för att få en större inblandning av biobränsle i våra drivmedel, kommer inte att få igång bygget av en metanolfabrik i Hagfors.

Björn Gillberg som står bakom planerna av bygget för 3.5 miljarder, vill se spelregler för skatter och kostnader i minst 10 år framåt.

– Dt är någonting av kejsarens nya kläder. Vi använder en hel del biodrivmedel redan idag. I bensin är det ungefär fem procents inblandning, säger Björn Gillberg.

Tills idag har skatter fått styra att det blivit biobränsle inblandat i våra drivmedel. Men nu vill regeringen ha en reduktionsplikt för bensinbolagen, där kravet är att inblandningen ska öka för varje år fram till år 2020 då kravet ska vara en inblandning av 4,2 procent i bensin och 21 procent i diesel. Men därefter anges inte vad som ska gälla, något som Björn Gillberg kräver för att kunna starta bygget av en metanolfabrik.

– Det ger inte regeringen någon som helst bild av. Och varken vi eller andra som är intresserade av att producera biodrivmedel är betjänta av att veta att man ligger på ungefär samma nivå de närmaste åren som nu. Det skapar ingen ny marknad, säger Björn Gillberg.

Enligt Björn Gillberg har produktion av biodrivmedel i Sverige utav svensk råvara stannat av sedan fem år tillbaka. Istället importeras biobränsle.