Minst 20 miljarder dollar "renade i ryska tvättomaten"

1:35 min

Omfattningen i penningtvätten av ryska pengar via europeiska banker är enorm.

Den ryska tidningen Novaja Gazeta har tillsammans med undersökande journalister i 32 länder kartlagt hur svarta pengar tvättats vita i det som kallas för den "ryska tvättomaten" och där också svenska Nordea är en del. En del av pengarna har använts till rysk propaganda i Europa.

Materialet som den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta publicerar idag är egentligen bara toppen på ett isberg. Ett gigantiskt system för penningtvätt där ryska rikedomar på minst 20 miljarder dollar via skalbolag slussats via över 100 banker i Europa.

Själva penningtvätten avslöjades redan 2014 i det som kom att kallas den ryska tvättomaten, men nu har tidningen Novaja Gazeta hittat fler bevis och detaljer från hundratals konton. Tidningen har samarbetat med 32 europeiska journalister.

Andra ryska medier har idag mest citerat från avslöjandena och kommentarerna har varit få från officiellt håll.

En namngiven bankdirektör, Igor Putin, från en av de ryska banker som möjliggjort penningtvätten, är kusin till presidenten. Där finns också andra välsituerade ryska affärsmän med kontakter i Kremls inre cirklar, som Alexej Krapivin och Georgiij Gens ägare av Lanit gruppen. Lanit är IT giganten som förser ryska marknaden med Apple, Samsung och ASUS bland annat. En del av pengarna slussades via ryskägda företag utomlands.

Penningflykten har inte bara handlat om att säkra förmögenheter. I undersökningen finns också medel slussade från Ryssland till personer, vars uppgift har varit att påverka opinionen i Europa i en ryskvänligare riktning. Exempel på det finns från Polen och Ungern.

Förutom de europeiska bankernas medverkan var den moldaviska banken Moldinconbank och lettiska Trasta Komercbanka centrala för penningtvätten. Båda bankerna är idag stängda.

 I Moldavien pågår flera utredningar om penningtvätten och korruptionen, men korruptionsutredarna anklagar Ryssland för att spela "ping pong" med dem. Åklagare från Moldavien anklagar ryska säkerhetstjänsten för att stoppa försöken att bringa klarhet i den smutsiga penningbyken.