Lärare bakom protest: Luktar mögel och regnar in

3:28 min

Dålig ventilation, ständig huvudvärk och regnvatten i majonnäshinkar. Lärare på Lagaholmsskolan i Laholm ställer sig bakom elevernas protest.

– Jag tycker det är ett mycket bra initiativ, att de arbetar aktivt för miljön här. Denna skolan har blivit bortglömd, säger Ingrid Colvin Magnusson, som är en av lärarna som skrivit på listan. 

Hur märker du av den dåliga miljön på skolan?

– Det är luften. Jag har alltid huvudvärk när jag kommer hem efter en arbetsdag. De har mätt luften och sagt att den var bra, men det luktar mögel. Det är precis som att man lyssnar inte, de säger att de ska bygga om – men det händer ingenting! Det känns som att skolan alltid kommer i sista hand.

Läs mer: 400 elever har fått nog av sunkig skola

Eva Gillberg-Gustavsson är NO-lärare på skolan och hon berättar att undervisningen blir lidande av att skolan är så sliten.

– Vi kan inte göra de NO-laborationer vi önskar för att ventilationen är för dålig. Vi har utsug vid varje station som ska ta bort de farliga ångorna, men flera är söndriga och det fattas kåpor som ska samla in de farliga ångorna. 

Detta gör att hon inte kan utföra vissa laborationer, och hon tycker det är ett stort problem. 

– Politikerna som bestämmer i Laholm borde prioritera skolan mer än de gör, säger Eva Gillberg-Gustavsson.

Även bibliotekarien på skolan, Malin Jensen, är missnöjd. 

Det regnar in väldigt mycket, på många ställen. Vi har majonnäshinkar och lingonspannar som vi tar fram vid behov. 

– Det är alltid trevligt om man vet att det börjar regna, så man kan förbereda sig. Så man inte kommer till skolan och böckerna är blöta på morgonen och man får sätta dem på elementet för att torka. 

Hur känns det att det ser ut så här på skolan?

– Usch så sorgligt det är, när man ser att det är vatten på golvet. Man undrar ju om det är någon som stått och kissat där. Det är jättetråkigt.

Den 11 april ska skolan komma upp på kommunstyrelsens bord, kostnaden för att åtgärda skolan väntas kosta runt 80 miljoner kronor.

- Frågan är under politisk behandling så jag kan inte lämna några besked i dagsläget, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) till P4 Halland.

Frågan har stötts och blötts under många år - varför?

- Jag önskar att jag kunde svara på det, men det kan jag inte.