
Ekots reporter: Penningtvätt i stora mått
Under måndagskvällen avslöjades en stor internationell penningtvättshärva där även svenska banker nu dras in. Hör Ekots ekonomireporter Sören Granath om avslöjandena.
Myndigheterna i Moldavien och Lettland har under flera år utrett den stora internationella penningtvättshärvan och att det publiceras nu beror på att det journalistiska nätverk, som även var med och avslöjade Panamadokumenten förra året.
Tidningen The Guardian skriver att siffran 20 miljarder dollar, som ska ha slussats ut från öst till väst via ett antal kända banker, är en låg siffra i sammanhanget. De tror snarare att siffran 80 miljarder dollar hamnar närmare det skulle vara 720 miljarder kronor som under fyra år har kommit från kriminell verksamhet via flera kända banker, både brittiska och amerikanska, och även skandinaviska.
– Så det är stora mått kan man säga av penningtvätt det handlar om.
Myndigheter i Moldavien har arbetat med den frågan men ska ha stött på patrull när de försökt klarlägga vad som hänt?
– Det finns enormt stora intressen, och det här är ju som sagt den ryska makteliten på något sätt, oligarker, människor med otroligt mycket pengar som ligger bakom de här överföringarna. Och sen är det naturligtvis personer i mellanled som tjänar på den här typen av affärer och till exempel i Moldavien har man ju avsatt domare som varit inblandade i det här också.
– Det är vissa banker som är ökända för att gå med och vara kanske första ledet, att slussa in pengarna via en bank som kanske inte så nogräknat till en bank som har ett lite bättre rykte och på så sätt kan man så småningom tvätta pengarna och i slutändan är tanken att de här pengarna ska hamna på något konto i ett skatteparadis, Panama, Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna tillexempel.
Även svenska banker?
– Tidningen Berlingske business som kommer med uppgifterna att Nordea i Danmark är en av de banker som har varit med och använts för att tvätta pengar, det rör sig om en kvarts miljard danska kronor i ett antal transaktioner som man då har genomfört, enligt tidningen.
– Det finns också uppgifter om att de andra storbankerna har varit med. SEB och Swedbank har också genomfört ett antal transaktioner som handlar om penningtvätt. Handelsbanken har fått påstötningar om det men reagerade, enligt regelboken. Man ska vara misstänksam och kontrollera kunden och säga nej om man märker att det kan vara kriminell bakgrund, säger Ekots Sören Granath.