Väsbys tonårstjejer sextrakasseras – varje vecka

1:45 min

Många unga tjejer i Upplands Väsby utsätts för sexuella trakasserier. I gymnasiet uppger var tionde tjej att de trakasseras en gång i veckan eller mer, visar kommunens folkhälsorapport.

Therese Garpefors går i trean på ett gymnasium i Väsby. Hon säger att hon och hennes kompisar får ta emot sexuella trakasserier minst en gång i veckan.

– Antingen att killar ropar eller visslar när man går förbi dem och pekar åt sina kompisar så att de också ska titta. Eller så är det att de tafsar eller skriver något på Kik, Snapchat, Instagram och Facebook, säger Therese Garpefors.

Klara Hansson, som också går i trean, berättar att hon flera gånger har blivit tafsad på. Men värst är det på nätet.

Om en kille skriver till en och man nekar dem, blir man kallad för hora. Man får höra att "om du var här nu skulle jag knulla sönder dig". En helt random kille kan skriva och skicka penisbilder helt obehindrat.

Bilden av en vardag fylld av sexuella trakasserier som Therese och Klara målar upp stämmer väl överens med Upplands Väsby nya folkhälsorapport. Enligt den har var tredje flicka i både högstadiet och gymnasiet någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Pojkar sextrakasseras också, men inte lika ofta som flickor. I en elevundersökning som gjordes förra året uppgav 11 procent av gymnasieflickorna att de får ta emot sexuella trakasserier minst en gång i veckan – både i den fysiska världen och på nätet.

Caroline Ankarström, preventionssamordnare vid Upplands Väsby kommun, tycker att det är oroväckande siffror.

– De är absolut alarmerande och oroväckande, men jag skulle inte säga att Upplands Väsby sticker ut. Det ser nog ut så här i alla kommuner i Stockholms län om man skulle ställa frågan, säger hon.

Kommunen jobbar med att informera föräldrar om unga och internet, och hur de kan agera om de tror att deras tonåring sextrakasseras. Och så har man precis utbildat lärare vid tre skolor om hur de kan prata om sexuella trakasserier med sina elever – något som lärarna märker att eleverna uppskattar.

– En elev sa att "äntligen är det någon som pratar om det som jag upplever varje dag", säger Caroline Ankarström.