Propagandafilm om Erdogan visas på Svenska Filminstitutets biograf

2:15 min

På lördag ska Filmhuset i Stockholm visa filmen Reis, en biografisk film från 2017 om president Erdogan. "Osmakligt", enligt samhällsdebattören Kurdo Baksi.

I en debattartikel i tisdagens Svenska Dagbladet kritiserar den svensk-kurdiske debattören Kurdo Baksi att statligt finansierade Filmhuset ska visa vad han menar är en propagandafilm för president Recep Tayyip Erdogan.

Inte minst, menar Baksi, eftersom visningen sker i samband med att det i april väntar en folkomröstning i Turkiet om att ge presidenten utökade befogenheter.

– Jag blir jätteupprörd och förbannad rent ut sagt. Jag tycker inte att Filmhuset på lördag ska låta sig bli en sorts arena för Erdogan. Risken att Filmhuset redan har blivit en valkampanjarbetare för Erdogan är ganska stor. Och tidpunkten är väldigt olycklig, för Erdogan använder ju olika institutioner - helst statliga runt om i Europa - för att propagera för att ändra grundlagen i Turkiet, säger Baksi.

Enligt Svenska Filminstitutet är det en liten kulturorganisation som ska hyra deras biograf och som har fått pengar att marknadsföra visningen av Reis av UETD (Union of European Turkish Democrats), som är en av det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisationer.

Anna Serner, vd på Filminstitutet, beklagar att filmen verkar vara en del i turkiska regimens propaganda.

Hon säger att institutet kommer att ändra sina riktlinjer och att det i framtiden inte kommer att vara möjligt att hyra deras biografer som en del av politiska valkampanjer.

– Jag är djupt olycklig över det här för jag tycker inte heller om Erdogan. Alla vet hur stark filmen är och hade vi haft tydliga riktlinjer som drabbade alla lika mycket så hade jag absolut sagt nej till den här filmvisningen, säger Serner.

På grund av regler har varken vd Anna Serner eller Filminstitutet kunnat se filmen själva.

Men eftersom Filminstitutets riktlinjer i nuläget inte säger nej till att hyra ut lokaler i samband med valkampanjer kommer visningen ändå att bli av, enligt Anna Serner.

– Men att vi i efterhand skulle stoppa en uthyrning för att någon visar en film som inte strider mot de demokratiska grunderna i yttrandefrihetsgrundlagen, det menar vi att vi faktiskt varken ska eller vill göra.