Muthärva växer

1:26 min

Den misstänkta härvan där svenska Bombardier Transportation är iblandad växer. Enligt TT och Uppdrag gransning handlar det om mutmisstankar motsvarande närmare en miljard kronor.

Kammaråklagare Thomas Forsberg tror det gälla ännu högre summor än vad nyhetsbyrån TT och SVT:s Uppdrag granskning uppger.

– Jag kan konstatera att det är väldigt stora belopp - över en miljard kronor som kan misstänkas ha gått till privata personers fickor.

Som Ekot rapporterade 10 mars häktades då en man vid Stockholms tingsrätt. Han är anställd vid svenska bolaget Bombardier Transportation och misstänks enligt åklagaren för grovt mutbrott i samband med att bolaget vann en stor order i Azerbajdzjan på signalsystem längs med landets järnväg.

Kammaråklagare Thomas Forsberg berättade då hur hundratals miljoner kronor försvunnit via ett brevlådeföretag, Multiserv, i London.

Men uppgifterna nu pekar alltså mot ytterligare ett inblandat företag, med namnet Transsignal, som också använts för att slussa stora summor i mutor säger Thomas Forsberg.

– Det är en ganska naturlig slutsats efter de fakta jag presenterat i domstol.

Bolaget Multiserv ingår enligt TT och SVT:s Uppdrag granskning i ett nätverk av andra brevlådeföretag mellan vilka miljardbelopp har passerat. Transfereringar som åklagare Thomas Forsberg nu också tittar på.

– Det är ju en hel del ytterligare pengar som förts via Multiserv och det kan inte uteslutas att Bombardier har använt dem även i andra affärer.

Det kanadensiska moderbolaget Bombardier, till vilket svenska Bombardier Transportation är dotterbolag, har tidigare sagt man samarbetar med svenska myndigheter men vill inte närmare kommentera utredningen.

Senast fredag ska åklagaren ha väckt åtal mot den nu häktade mannen.