Presidentvalen i Frankrike 2017

Nya problem för Fillon

2:05 min

Nya besvärande uppgifter för den franske presidentkandidaten François Fillon har kommit fram.

Bedrägeri och förfalskning till i den pågående förundersökningen om falska anställningar för hans hustru. Samtidigt skriver franska medier om ett möte som François Fillon ska ha organiserat i Ryssland.

När François Fillon höll presskonferens i februari för att meddela att han fortsätter sin presidentvalskampanj så gjorde han sken av att lägga alla korten på bordet.

Han sa att han som konsult aldrig haft några ryska företag eller den ryska regeringen bland sina kunder och att han inte hade tagit betalt för något av sina uppdrag i Ryssland.

Nu skriver tidningen Le canard enchainé i sitt nya nummer, som läckt ut på förhand, att François Fillon har haft uppdrag i Ryssland under 2015. I sin roll som konsult fick han närmare 50.000 dollar motsvarande 450.000 svenska kronor för att organisera ett möte mellan den ryske presidenten Putin och vd:n för oljebolaget Total som är en av François Fillons tidigare anställda.

Kontaktperson var en nära vän till François Fillon. Via hans företag i ett tredje land ska Fillon ha fått sin lön.

Samtidigt skriver franska medier att misstankarna mot François Fillon har skärpts i den pågående förundersökningen, som gäller misstankar om att hans hustru ska ha haft en skenanställning som hans assistent i det franska parlamentet.

Bedrägeri och grov förfalskning har lagts till de tidigare misstankarna som gäller förskingring, missbruk av offentliga medel och underlåtelse att deklarera sina tillgångar.

Enligt tidningen Le Monde misstänks paret Fillon ha ändrat arbetstiderna i de dokument man har lämnat till domstolen. Penelope Fillon har uppgett att hon haft två anställningar samtidigt och eftersom det finns en gräns för hur mycket man får tjäna som assistent i parlamentet så ska siffrorna ha korrigerats. Uppgifterna tillbakavisas av Penelope Fillons advokat.