Anna Kinberg Batras viktigaste föreställning

4:29 min

När moderatledaren på lördag äntrar scenen på partiets Sverigemöte i Karlstad är det för att hålla sitt viktigaste tal. Hon ska då övertyga en skeptisk partiopinion om att hon är rätt person att leda Moderaterna till seger 2018. Just nu har hon mycket emot sig, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Det är nåt som inte stämmer. 

Så här dags i mandatperioden är det regeringen som ska ha det jobbigt. Medan oppositionen ska ha det lätt. Mediernas politiska bevakning ska domineras av dåliga nyheter för regeringen, statsministern ska besväras av drev, affärer och envetna frågor som avlöser varandra och aldrig verkar ta slut. 

Så var det för Göran Persson före valet 2006 och så var det för Reinfeldt före 2014. 

Makten och ansvaret kostar på, att opponera är oftast gratis. 

Icke så nu. Landets mest utsatta politiker är idag oppositionens ledare Anna Kinberg Batra. Moderatledaren har lyckats med konststycket att bli hårdare granskad än statsministern. 

När partiet samlas i Karlstad nu i helgen är det ingen överdrift att säga att Kinberg Batra kämpar för sin framtid som partiordförande.

Den akuta orsaken är det spektakulära tappet i väljarstöd efter partiets SD-besked i januari. Som ju var tänkt att räta upp den nedåtlutande tendens den moderata opinionskurvan haft ända sen försommaren 2016 men som istället gjorde den ännu brantare.

Och för att ytterligare sänka det moderata självförtroendet har väljarna börjat tappa tron på  Moderaterna i deras traditionella politiska paradgrenar, jobben och ekonomin. 

Som om inte detta var farligt nog för en statsministerkandidat ett och ett halvt år före valet: Moderaterna tvingas också konstatera att Anna Kinberg Batras personliga popularitet, som aldrig varit lysande, började rasa i höstas. 

För att förstå hur farlig situationen är för partiledaren räcker det med att sätta sig in i den politiska vardagen för de moderata riks- och kommunalpolitiker som avgör hennes öde. Deras poster och karriärer påverkas högst påtagligt av partiets valresultat. Varje procentenhet partiet tappar i nästa val betyder att många mister sina platser, att lokalorganisationer får färre heltidsanställda politiker och ibland också förlorar makten i sin kommun, sitt landsting eller utskott. Även de politiska tjänstemännen drabbas av en valförlust genom att partistödet minskar och partiet tvingas krympa sina staber.

När en SIFO-mätning för en tid sen visade att Moderaterna tappat nära 6 procentenheter i sitt viktigaste län, Stockholm, är det alltså inte svårt att föreställa sig känslan hos Stockholmskommunernas moderater. De kan lätt räkna ut vad ett sånt valresultat skulle betyda i makt, positioner och pengar.

Om kommande opinionsmätningar visar fortsatta förluster är det alltså helt logiskt om de kräver snabba och radikala åtgärder för att vända utvecklingen. Att lugnt sitta still och titta på medan ett katastrofval kommer allt närmare är inte den naturliga reaktionen. 

Det finns idag ingen samlad och tydlig intern kritik mot partiledningens politiska linje. Tvärtom verkar de flesta aktiva moderater tycka att moderatledaren gjorde rätt när hon bröt isoleringen av SD och uppmanade allianspartierna att fälla regeringen. 

Paradoxalt nog är det detta som gör situationen extra farlig för Anna Kinberg Batra. De moderater som själva länge krävt den här kursändringen vill förstås ogärna dra slutsatsen att det är den som får väljarna att fly. Kritikerna siktar i stället in sig på Kinberg Batras person, hennes sätt att "kommunicera" den nya linjen. 

Och i den kritiken tycks de få stöd av den allmänna debatten, där det blivit en etablerad "sanning" att moderatledaren har svårt att ge raka svar. Och där alltså nu också hennes personliga förtroendesiffror sjunkit. 

Anna Kinberg Batra behöver göra en riktigt bra föreställning i Karlstad.