Min Geaidnu höll på att missa sametingsvalet

1:34 min

Partiet Min Geaidnu höll på att missa sametingsvalet. Orsaken var att partiet ville lägga till partinamnet även på umesamiska, Mijjan Geäjdnuo.

Men valmyndigheten tvekade och kopplade in sina jurister för att kolla om det var möjligt. Valmyndigheten sa också att det kunde komma att krävas en nyregistrering av partiet, men att det redan var försent för det.

Partiet stod dock fast vi sitt krav på namntillägget och igår kom tillslut besked från valmyndigheten - att de godkänner namntillägget.

- Det är viktigt för oss att jobba inkluderande och när vi fick en godkänd ortografi för umesamiskan så vill vi ta med det i vårt partinamn och synliggöra umesamiskan. Vi gjorde allt rätt, vi hade ett partistämmabeslut, vi hade ett styrelsebeslut som vi skickade in till valnämnden och sen så blev det alldeles tyst. När vi sen fick valsedelskorrekturen fanns inte det umesamiska namnet med, vilket vi påpekade, säger Min Geaidnus partiledare, Christina Åhrén.

Ni riskerade nästan att bli utanför valet?

- Hade de inte godkänt det här, utan tyckt att de var ett nytt parti så skulle vi ha blivit utanför valet, säger Christina Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio