VÄRLDENS BARN

Världens barns projekt i Kongo hjälper familjer till en ljusare framtid

3:57 min

Insamlingen till Världens barn bidrar bland annat till ett projekt för undernärda barn i Kongo. Lasse Persson har besökt projektet och berättar om hur de jobbar där.

P4 Stockholms reporter Lasse Persson har besökt Demokratiska republiken Kongo i Afrika. Det är i samband med Radiohjälpens årliga insamling till Världens barn. 

– Jag har varit där med Världens barn. Det är en kampanj för att få in pengar, sen är det olika organisationer som ser till att de här pengarna kommer till rätt ändamål. 

Lasse Persson följde med PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, en biståndsorganisation kopplad till pingströrelsen, som jobbar med ett projekt för undernärda barn.

– Pengarna hamnar från Världens barn i det här projektet med hjälp av PMU och lokala aktörer, säger han.

Undernärda barn kommer till projektet med sin mamma. De är där i 90 dagar och får sedan äta en slags nötpasta som hjälper dem att komma tillbaka i vikt och energi.

Under de 90 dagarna utbildas även mammorna i jordbruk och de får lära sig vad som är bra och dålig mat för barnen. Efter de 90 dagarna får de också verktyg till att odla, 10 kilo bönor att plantera, samt en get. 

– På det här viset blir de självförsörjande. De kan till och med få in pengar då de odlar så mycket att de kan sälja själva. Barnet mår bra, mamman får in pengar till familjen och det kan betala skolgång till barnet, säger Lasse Persson. 

Projektet är därmed långsiktigt och sträcker sig i flera led efter det att projektets 90 dagar på plats är över.

– Får man in ett barn i det här projektet, då blir det till gagn för hela familjen. Det vänder från en misär till en relativt ljus framtid.

Reportagen kommer att sändas under april i P4 Stockholm.

– Ni ska veta det, att varenda krona ni skänker till Världens barn gör faktiskt skillnad.