
Tävla i matte är hjärngymnastik
Åtta skolor från Västernorrland gör upp om titeln som distriktsmästare i landets största mattetävling.
På torsdag förmiddag möts länets bästa matteelever i en distriktsfinal i Pythagoras quest, som är en riksomfattande matematiktävling för högstadieelever.
Åtta skolor deltar i tävlingen som avgörs på Räddningsgymnasiet på Sandö.
Matte är som hjärngympa.
Ylva Lindström och Hugo Save går båda i årskurs nio och tävlar för Mimerskolan i Sundsvall. Båda menar att matematik handlar om logiskt tänkande.
– Det är logiken och problemlösningen som är roligt i matte, menar Hugo Save och får medhåll av Ylva Lindström.
– Matte är ju som hjärngympa, du blir bättre på logiskt tänkande.
Viktigt hålla koncentrationen på lektionerna.
Förutom Mimerskolan deltar också högstadieklasser från Hedda Wisingskolan i Härnösand, Högakustenskolan, Engelska skolan, Vallaskolan och skolorna i Ala, Fränsta och Stöde i distriktsfinalen.
Och precis som i alla tävlingar handlar det mycket om rätt förberedelse.
– Det allra viktigaste när det kommer till matte är att hålla koncentrationen på lektionerna, precis som du håller koncentrerar dig när det gäller fotbollsträning.
När det handlar om att ladda för en mattetävling så måste man tänka på samma sätt som när det gäller uppladdningen inför en fotbollsmatch, kost, motion och sömn är viktigt för att nå ett bra resultat.
–Ja, absolut du behöver vara utvilad för att kunna hålla koncentrationen, poängterar Ylva Lundström.
Pythagoras
Pythaʹgoras (grekiska Pythagoʹras)
Grekisk filosof och matematiker från Samos som levde ca 570-497 f.Kr.
Pythagoras måste lämna sin hemö, troligen av politiska orsaker, och slog sig ned i Kroton i Syditalien. Där tog han tillsammans med en grupp likasinnade över styrelsen och försökte organisera staden efter filosofiska principer. En revolution tvingade honom i hög ålder att flytta till Metapontion, där han dog.
Pythagoras tillskrivs den betydelsefulla upptäckten av ett matematiskt förhållande mellan tonens höjd och strängens längd; genom denna upptäckt väcktes hoppet att all verklighet kunde beskrivas med talförhållanden, t.ex. att planetsfärernas storleksförhållanden kunde tänkas som musikaliska intervall (”sfärernas harmoni”). Att jorden var klotformad, universum sfäriskt och himlakropparnas banor cirklar var pytagoreiska idéer som togs upp av Platon; genom honom har också andra pytagoreiska tankar förmedlats till eftervärlden.
Pythagoras har fått ge namn åt Pythagoras sats, trots att han troligen inte stod för upptäckten.
Källa: ne.se