Ukraina stoppar rysk artist i Eurovision

1:11 min

Ukrainas säkerhetstjänst har beslutat stoppa Rysslands sångerska Julia Samojlova från att deltaga i Eurovisionsschlagerfestivalen i finalen i Kiev i maj, rapporterar vår Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Sångerskan, som utsetts av ryska tv kanal 1, att representera Ryssland har nämligen framträtt på det av Ryssland annekterade Krim.

Om hon hade valt att åka till Krim landvägen från Ukraina hade det varit grönt ljus, men nu flög hon direkt från Ryssland till Krim. Därmed har hon brutit mot ukrainsk lag och är persona non grata i Ukraina de närmaste tre åren, enligt beskedet från SBU.

Härifrån Moskva är reaktionen stark på beskedet, vice utrikesministern Grigorij Karasin kallar beslutet från Kiev för cyniskt och omänskligt i en intervju med nyhetsbyrån Interfax.

Julia Samojlova är rullstolsburen. Hon framträdde vid Sotji OS paraolympics och vid konserten på Krim handlade det också om att framhäva handikappidrotten.

Redan före säkerhetstjänstens beslut har Ukraina anklagat Ryssland för en provokation, genom att utse just denna sångerska.

En pressekreterare till den ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare sagt att om Samojlova inte får åka till Ukraina, kommer Ryssland inte att skicka någon ersättare.