Farliga plastleksaker rensas bort på förskolorna

1:37 min

Många leksaker innehåller hälsoskadliga ämnen som ftalater, bisfenol A eller framskyddsmedel. Det visar den inventering av 100 förskolor i Gävle som just har blivit klar.

Nu pågår arbetet med att rensa bort plastleksakerna.

Axel, 4 år, Sebastian, 5 år, och Meya, 5 år, går på Milbogården i Hille och tycker om att leka med leksaker.   

– Jag gillar transformers och spel och pussel, säger Axel.

– Jag gillar transformers och så gillar jag flaggor, säger Sebastian.

– Jag tycker om dockor. Och bilar. säger Meya.

På deras förskola Milbogården finns många nya leksaker just nu. Alla farliga plastleksaker har rensats bort och ersatts av bättre.

– Här inne i lekrummet var det mycket som vi tagit bort, nästan allting här var ju av plast. Nu har vi trä och porslin och plåt. Här har vi nya djur och dinosaurier också som vi köpt in, och vår plåtservis och porslinsservis. Och tygdockor, för dockorna med plasthuvud har vi fått rensa bort, visar Camilla Pettersson som är hållbarhetsombud på Milbogården.

I den inventering av förskolorna som just har gjorts ser man att 60 förskolor fortfarande har gamla skumgummimadrasser kvar och i mer än 90 procent av alla förskolor finns leksaker som luktar plast - leksaker som kan innehålla det hormonstörande ämnet ftalater. Små barn är känsligare än vuxna.

Därför känns det viktigt att plastbanta förskolorna, tycker Camilla Pettersson.

– Det finns andra kunskaper i dag om vad den onyttiga eller giftiga plasten kan göra med barnen, och barnen är ju positiva, för de ser det som att de får mycket nya leksaker att leka med, säger Camilla Pettersson.