Hon kan bli Sveriges bästa tv-meteorolog genom tiderna

3:36 min

SVT-meteorologen Pia Hultgren kollar ut på himlen så fort hon vaknar. Hennes intresse för vädret sinar aldrig och nu har hon chansen att bli framröstad som Sveriges bästa tv-meteorolog.

Det första Pia Hultgren, meteorolog, gör på morgonen är att nyfiket kolla väderleksrapporterna. Hon lever minst sagt för sitt jobb.

Tröttnar du aldrig på vädret?

–  Nej! Jag är insatt även när jag är ledig. Jag börjar ju med att titta ut på himlen när jag vaknar, säger hon. 

På morgonpromenaden med hundarna passar hon på att känna av hur starka vindarna är och känner på luftfuktigheten.  

– Jag står och sniffar lite i vinden och känner - så här blir det idag. 

Nu har Pia Hultgren chansen att bli framröstad som Sveriges bästa tv-meteorolog genom tiderna, på tidningen Lands omröstning

– Det är stort, det här är stort faktiskt. Man glömmer de som varit lite lättare. Men jag har bott mycket runt om i hela vårt avlånga land. Jag har en känsla för hur vädret är och hur människor upplever olika typer av väder. 

Hur kommer det sig att vädret engagerar oss?

– Det är ju det att vi har så skiftande väder här. Vi bor på sådana breddgrader. Det ska vara skiftande väder och då blir vi också så påverkade, säger hon. 

Pia Hultgren berättar också att meteorologin som vetenskap har sin vagga i våra breddgrader. 

När hon inte står i tv-rutan är hon helst utomhus och hon står sällan still. 

– Jag är ute på språng. Jag har en devis - jag går in för att gå ut. Det är ute man ska vara, jag tror vi är skapade för det, säger hon.   

Vad skulle det betyda att vinna bästa tv-meteorologen?

– Det är klart att det skulle vara jätteroligt. Men vi är många som alla är populära. Människor är olika och vi är olika. Därför tilltalar olika meteorologer är olika människor. Vi är en palett av meteorologer.