Slottsholmen ska bli naturlig mötesplats i Västervik

2:45 min

Slottsholmen i Västervik har nu nått sin fulla höjd och fasadteglet börjar komma på plats. Visionen som Björn Ulvaeus en gång hade börjar bli verklighet.

Tidigare idag visades det nya huset på Slottsholmen upp för en stor presskår från hela landet.

Där det tidigare varit restaurang står nu ett hus med två torn med sneda tak som skapar en ny siluett för Västervik. Här blir det 38 lägenheter och restaurang, ett hur som är tänkt att bli en ny samlingsplats.

Björn Ulvaeus, uppvuxen i Västervik, är initiativtagare till projektet och han har själv köpt en av lägenheterna högst upp i ena tornet. Än finns här inte några fönster, men taket är tätt och bygget har gått snabbt framåt under vintern säger platschef Niclas Wallander

– Det här tornet vi är i nu kommer vara tätt om ett par veckor. 

Björn Ulvaeus själv fanns på plats under onsdagen för att tillsammans med arkitekten Thomas Sandell, företrädare för Peab som bygger, Peter Alm från Alm Equity som tillsammans med Ulvaeus står bakom bygget, samt Tomas Kronståhl (S) kommunalråd i Västervik, svara på pressens frågor och visa hur långt man hittills kommit.

– Nu sitter vi här, det är nästan ofattbart för mig att det faktiskt kommit så här långt.

Björn Ulvaeus pratar om den långa vägen till att huset faktiskt är på plats. Det har tagit över sju år och han konstaterar att man var ganska naiva över processen, men att det är glömt nu. 

– Nu ser vi en vision förvekligas, en stark vision som jag hade från början om att skapa något speciellt på den här speciella platsen. Och det som är allra viktigast är att skapa en samlingsplats för Västerviksborna. 

Västerviks kommun har satsat pengar på att skapa promenadstråk kring Slottsholmen och slottsruinen som ligger bara ett stenkast från den nya byggnaden. Allt för att försöka binda samman Slottsholmen mer med själva centrum.  

Slottsholmen ska vara helt klart till årsskiftet.