DEBATT/REPLIK

Ann Törnkvist: Jag försöker inte tysta fallskärmsjournalister

Jag förstår en del av mina interna och externa kritikers poäng att min debattext om fallskärmsjournalistikens begränsningar kan tolkas som ett angrepp mot pressfriheten. Och därmed i förlängningen, ironiskt nog, mot demokratin som jag så värnade i min egen text. Att man inte kan vara lite grann för pressfriheten – either you’re in, or you’re in. Men jag kan vara ”all in” och samtidigt kritisera mitt eget skrå.
   Det skriver journalisten Ann Törnkvist i sin replik i debatten som uppstod efter hennes inlägg om fallskärmsjournalistik här på Medieormen 7 mars.

English

En del anser att jag ger näring till ett farligt resonemang: ”Hen fattar inte” är ju en favorit hos de som vill tysta. Uteblivna visum, utvisning, gripanden, attacker… mord. Det är tuffa tider för pressfriheten. Hot, trakasserier, påhopp. Listan är lång. Men det betyder inte att vi kan dra oss undan från självkritik. Tvärtom måste journalistkåren stötta fri debatt även om sitt egets skrås utmaningar.

Jag försöker inte tysta fallskärmsjournalister, jag föredrar helt enkelt långsiktig lokaljournalistik som bygger förtroende, och därmed kan få med flera människors röster i debatten. Och just för debattens skull välkomnar jag mina kritiker. Det hade varit mer problematiskt demokratiskt om jag, som en anonym person föreslog via mejl, höll min ”efterblivna kvinnokäft stängd”.

Denna text är ett debattinlägg och skribenten ansvarar för sina åsikter.