Misstänkta terrorister deporteras på livstid från Tyskland

1:44 min

I Tyskland har nu en domstol för första gången givit klartecken till att två misstänkta terrorister ska deporteras på livstid från landet – trots att de är födda i Tyskland och trots att de inte är dömda för något brott.

– Det behövs bara några små formaliteter så de två ska vara deporterade senast påsk, sa Boris Pistorius, socialdemokratisk inrikesminister i delstaten Niedesachsen på en presskonferens.

De två männen, 22 och 27 år gamla, greps för drygt en månad sedan vid en polisräd i staden Göttingen, enligt polisen var de kända för islamistiska kontakter och hos dem hittade man bland annat en IS-flagga och ett laddat vapen.

Polisen har dock inte kunnat binda dem till någon planerad terrorhandling och något åtal har inte väckts mot dem men de klassas som farliga.

De två männen har nigerianskt respektive algeriskt medborgarskap men de är födda i Tyskland. Hittills har det inte förekommit att sådana personer har deporterats från landet - men nu har högsta förvaltningsdomstolen i Leipzig givit klartecken för att de två ska deporteras - och det på livstid. Något som inrikesministern i Niedersachsen starkt välkomnade.

– Det här visar tydligt, även om många har betvivlat det, att rättsstaten verkligen kan försvara sig - när den utmanas, sa Pistorius.

Deporteringsbeslutet innebär en klar skärpning i den tyska antiterrorpolitiken och det är bland annat en reaktion på massakern före jul när en man i en lastbil mejade ner och dödade tolv människor på en julmarknad i Berlin.