Svenskt Näringsliv sågar skatteförslag

1:14 min

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är fortfarande missnöjd med regeringens förslag om ändrade skatteregler för fåmansföretag. Detta trots att finansdepartementet i morse meddelade att de backar om de mest kritiserade delarna av förslaget.

– De här skatteskärpningarna som föreslås nu de slår ändå mot alla som står i begrepp att anställa, starta företag och investera i sina verksamheter och det skickar en bedövande tydlig signal om att regeringen faktiskt försämrar för företagande, entreprenörskap och risktagande, säger Johan Fall, chef på skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv.

De så kallade 3:12-reglerna styr hur mycket delägarna i ett fåmansbolag kan ta ut från företaget i lön respektive kapital. Detta spelar roll eftersom lön beskattas hårdare än kapital.

Enligt regeringens nya förslag kommer delägarna även i framtiden kunna ta ut ungefär 170 000 kronor som inkomst av kapital.

Utredningen som presenterades i november i fjol föreslog att detta belopp skulle sänkas till 100 000 kronor och det fick skarp kritik av bland annat Svenskt Näringsliv.

Däremot står regeringen fast vid att skattesatsen för utdelning ska höjas från 20 till 25 procent och Johan Fall menar att det kommer att skada företagandet i landet.

– Det är fortfarande en ytterligare sten på bördan för de mindre företagen och det är där som jobben skapas, fyra av fem jobb skapas i mindre företag och de som verkligen behövs nu när vi har en stor utmaning för Sverige med hög arbetslöshet och väldigt många nyanlända som behöver integreras i samhället, säger Johan Fall.

Finansminister Magdalena Andersson tror däremot inte att förslaget kommer att leda till ett hårt slag för landets småföretagare.

– Det här kommer innebära att det finns fortsatt väldigt bra villkor för att kunna starta och driva små företag samtidigt som skatten blir mer lik den som man har när man är anställd, säger Magdalena Andersson.