IFK Skövde nära nytt kontrakt

2:07 min

IFK Skövde var nära en kollaps men klarade att hålla undan för ett starkt spurtande Ricoh i den viktiga streckmatchen och vinsten med 21-20 innebar att IFK troligtvis kommer slippa kvala för att hänga kvar.

IFK Skövde har två säsonger i rad tvingats kvala för att behålla sin existens i den högsta serien men i år ser laget ut att säkra nytt kontrakt utan att behöva dras in i ett vanskligt kvalspel.

Uddamålsvinsten borta mot Stockholmslaget Ricoh var både nervkittlande och välkommen på samma gång och samtidigt också ett kvitto på Skövdes starka form där laget radat upp tre raka vinster.

Det var dessutom imponerande att IFK lyckades få med sig båda poängen hem från huvudstaden utan knäskadade lagkaptenen Kristian Svensson som varit lagets bästa spelare den här säsongen.

Men det blev onödigt spännande i slutet då Ricoh var ytterst nära att rädda en pinne.

Hemmalaget fick ett läge på kanten med femton sekunder kvar och chans att sätta 21-21 men då stod IFK målvakten Michael Andersson pall och räddade men dramatiken tog inte slut där.

Alfred Ehn tappade bollen till Ricohs Iris Ganibegovic med sekunder kvar men han hann inte få iväg något avslut utan slutsignalen gick och Skövdespelarna bröt ut i segerjubel.

Vi hade hela matchen i princip och ledde med sju-åtta bollar som mest. Det blev lite halvnervöst när de började komma ikapp mer och mer så det var väldigt skönt när vi tog hem det.

Skövde dominerade annars från start och byggde successivt upp en säker ledning. Alfred Ehn prickade in 8-4 i en kontring halvvägs in i första halvlek och övertaget förvaltades till 13-8 i paus.

Den andra halvleken öppnade IFK upp med tre raka fullträffar samtidigt som försvaret och målvakten Michael Andersson stängde igen bakåt vilket gjorde att matchen kändes avgjord vid ställningen 16-8 och tjugo minuter kvar.

Då vaknade Ricoh och började sin upphämtning.

Nio minuter senare var ledningen nere i tre mål då hemmalagets Andreas Lang reducerade till 15-18.

IFK Skövde började darra. Offensiven knöt sig samtidigt som försvaret som agerat med pondus fram tills sista kvarten kom rejält i svaj.

Jack Thurin som tog stort ansvar i skadade Kristian Svenssons frånvaro sköt in 21-18 med drygt fem minuter kvar. Men Ricoh vägrade ge upp.

Nervositet i Skövdelaget bidrog till tekniska fel och felpass och vips så var det bara ett mål som skiljde lagen med två minuter kvar.

Men IFK kunde bemästra Stockholmslaget, undvek en genomklappning och reste hem med två mycket värdefulla poäng.

– Det är ett bra självförtroende för alla i laget och jag tror det räcker med att Aranäs förlorar så är vi klara till nästa säsong utan att få kvala så det är skönt, säger Thurin.

Skövdes stjärnskott har räknat helt rätt i tabellen för det skiljer sex poäng ner till Aranäs som möter Sävehof hemma imorgon och kammar hallänningarna noll då är IFK:s kontrakt i praktik i hamn.

Var det här din bästa match i IFK tröjan?

– Ja, det tycker jag. Jag tror jag aldrig att jag gjort så många mål innan så det var väldigt bra tycker jag, myser Thurin.

Mer speltid och ansvar lär Kristian Svenssons arvtagare få i de tre sista omgångarna och chansen finns fortsatt till slutspel då det är tre poäng upp till Ystads IF som håller avståndet intakt efter seger mot Malmö under onsdagskvällen.

– Det är bara bra just nu och alla är glada och skrattar och förhoppningsvis vinner vi lite fler matchen så vi kan närma oss Ystad på sista slutspelsplatsen, avslutar Jack Thurin.

Matchfakta:
Ricoh-IFK Skövde 20-21 (8-13) 

Ricoh: Andreas Lang 4, Jesper Linnéll 4, Henrik Olsson 3, Wictor Bernhager 3, Iris Ganibegovic 2, Tobias Rosengren, David Florander, Ola Pewik, Mattias Windahl.

IFK Skövde: Jack Thurin 5, Alfred Ehn 4, Christopher Hedberg 3, Adam Samuelsson 3, Felix Kasch 3, Rasmus Wremer, Victor Röxner, Max Broman.

Publik: 256.