S i tyska Saarland vinner på Schulz-effekt

1:41 min

På söndag är det val i den tyska delstaten Saarland. Val där väcker sällan uppmärksamhet men har nu hamnat mitt i den politiska hetluften.

Delstatsvalet är det första i en rad val där den dramatiska sympatisvängningen för Socialdemokraterna kommer att mätas mot i verkliga valresultat.

– Martin Schulz firas som en frälsare, säger en mångårig socialdemokrat vid partiets kampanjslutspurt i Saarbrücken inför valet på söndag.

Den så kallade Schulz-effekten, som har fått Socialdemokraternas opinionsstöd att rusa i höjden märks också tydligt i delstaten Saarland, som precis som landet i övrigt styrs av en stor koalition under ledning av kristdemokraterna.

Och precis som Merkels popularitet länge sträckte sig långt utanför det egna partiet, är premiärministern här, Annegret Kramp-Karrenbauer, populär i betydligt vidare kretsar än CDU. Länge pekade opinionssiffrorna på en ointaglig ledning för henne, ända fram till januari då Martin Schulz tillkännagavs som Socialdemokraternas kandidat till kanslerposten höstens förbundsdagsval.

Sedan dess har SPD:s opinionssiffror gått upp med runt tio procent och landat jämsides med CDU, och nu riktas alla blickar mot lilla Saarland, den första av tre delstater som väljer nytt delstatsparlament under våren, för att se om förväntningarna också kommer att omsättas i konkreta valresultat.

– Vi märker ju att intresset är större än det brukar vara för en delstat med bara en miljon invånare, säger Anke Rehlinger, Socialdemokraternas ledare i Saarland.

Frågan här är vilka signaler valet här kan skicka inför förbundsdagsvalet om sex månader.