RECENSION – LITTERATUR

Randiga kultingar invaderar Smålandsskogarna i Lutz debut

2:16 min

Hannah Lutz är född i Ekenäs i Finland men är numera bosatt i Danmark. 2011 fick hon Umeås novellpris och nu debuterar hon med kortromanen "Vildsvin". Ulla Strängberg har läst den.

Författare: Hannah Lutz
Titel: "Vildsvin"

Ja, det är här under granarna där solljus och skuggor leker över mossor och ormbunkar som Hannah Lutz gräver sig fram på jakt efter vildsvinsflocken, som har invaderat hela den småländska socknen Hornanäs. Hon låter en kör av olika röster besjunga grisarna; filmaren Ritve som slår upp ett tält och övernattar i en fåfäng förhoppning att få syn på de skygga djuren; Glenn som iakttar deras framfart varje morgon i sin trädgård, och Mia som tagit med sig sin morfar till hans gamla skola Siggalycke. Mia hade hoppats att få höra mer om den mytomspunna suggan Sigga och hennes beskyddare, den botanikintresserade  rektorn, men morfadern sitter bara och tittar tomt framför sig.

Ingenting blir som de har tänkt sig, och därute strilar sommarregnet över skyddsjägare och bybor som har ett mer  pragmatiskt förhållningssätt till de objudna gästerna. Det är vi och dom, de utsocknes och de infödda,  stadsbor och folk på landet, men också djuren kontra människorna där de senare alltid tycks dra det kortare strået. Hannah Lutz fångar fint i sin polyfona berättelse naturens krafter och förlopp som trots industriskog och avverkningskalkyler  alltid tycks hitta sin egen väg, förbi människorna. De randiga kultingarna gäckar dem som kommer med sina kameror och bandspelare. De äter av vetet och lämnar spår av stor förödelse bakom sig.

Det som tycks intressera Hannah Lutz är varken miljöaspekter eller naturromantik utan framför allt tomheten som växer, det som  drömmar vävdes av och blev till just ingenting. Hennes språk andas nattviol och kärrsnäppa, hon tassar barfota på mjuk mossa och  blir ett med natten och dess skugglika varelser. Det har slutat regna, hennes hår har torkat och det har vildsvinens pälsar också.