Hon tar över om det blir krig i Sverige

2:58 min

Socialdemokraten Jennie Nilsson från Hylte är del av riksdagens krigsdelegation. Häromdagen övade de för första gången på 20 år.

– Det är en delegation av ungefär 50 stycken ledamöter som är valda för att kunna träda in i riksdagens ställe vid händelse av krig eller krigsfara, förklarar Jennie Nilsson (S) som är en av medlemmarna i krigsdelegationen.

Krigsdelegationen inträder i ett läge där man bedömer att riksdagen av säkerhetsskäl inte kan sammanträda, för att folk inte kan ta sig till riksdagen, exempelvis, alternativt att man måste kunna ta snabba beslut. 

– Man kan säga att det är en väldigt slimmad version av riksdagen, säger Jennie Nilsson.

Ni övade häromdagen, vad händer under en övning med krigsdelegationen? 

– Innehållet kan man inte berätta, och krigsdelegationen har inte övat på 20 år, så detta är inte så jättevanligt. Man övar på scenarion som ska vara hyfsat realistiska, för att se om man klarar av att fatta beslut och för att se att det fungerar. 

Varför övade krigsdelegationen just nu? 

– En kombination av olika saker, dels för att man inte övat på länge, men också för att säkerhetsläget i världen ser väldigt annorlunda ut. 

Men trots att krigsdelegationen övade för första gången på 20 år häromdagen ser Jennie Nilsson ingen anledning för allmänheten att vara orolig.

– Nej, det tycker jag inte. Men människor i allmänhet ska vara medvetna om att vi har ett annat säkerhetsläge, men man ska inte vara orolig. 

 Det lär inte bli någon ny övning för krigsdelegationen än på ett tag. 

– Det är inget man kommer göra med en hög frekvens. Det kommer nog dröja rätt länge till nästa period – dock inte 20 år. Men kanske en gång per mandatperiod.