EU-förslag kan ge lägre priser

2:19 min

Det bör bli lättare att köpa bilförsäkring och andra finansiella tjänster i andra europeiska länder. Det anser EU-kommissionen, som hoppas att nya lagförslag ska ge lägre priser.

EU:s finansmarknadskommissionär, Valdis Dombrovskis, talade vid en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

– Vi tycker att konsumenter ska ha tillgång till de bästa (finansiella) produkterna som finns i hela EU, inte bara i deras eget land. De bör enkelt kunna handla varifrån som helst, för att få större utbud och bättre priser.

7 procent av EU-medborgarna har köpt finansiella tjänster, till exempel bilförsäkring, i ett annat EU-land. Det är för lite, anser EU-kommissionen, som idag presenterar en plan för en rad ändringar av lagar och regler för finansiella tjänster för vanliga konsumenter i Europa.

Att ta lån i ett annat EU-land kan idag vara svårt eftersom en långivare i till exempel Frankrike inte självklart kan kolla kreditvärdigheten hos en kund i Polen. Här vill EU-kommissionen lagstifta om förenklingar.

Ett annat förslag handlar om att minska kostnaderna för att föra över pengar mellan olika EU-länder, oavsett vilken valuta länderna har.

Här lyfts Sverige fram som ett gott exempel på ett land där avgifterna redan att desamma, vare sig man gör en nationell överföring eller skickar kronor eller euro över gränsen.

Det bör även bli enklare att köpa en bilförsäkring på annat håll i Europa, anser kommissionen, bland annat genom att få rätt att föra över sin bonus för skadefria år till ett annat EU-land.

– Företag ska inte förhindras att sälja sina produkter utomlands på grund av nationella barriärer. Så är det verkligen inte i dag, säger EU-kommissionär Dombrovskis.

Kommissionens konkreta förslag ska läggas fram till och med 2019. Fast när det gäller lagändringar är det, som vanligt, EU:s parlament och medlemsländer som fattar de avgörande besluten, så det återstår att se om och när EU blir mer av en marknad för finansiella konsumenttjänster.

Innan det sker lär för övrigt Storbritannien, med Europas största finanscentrum i London, ha lämnat den europeiska unionen.