Värmländska moderata kommunpolitiker oeniga om SD-samtal

5:15 min

Med ett opinionsras i bagaget samlas moderater från hela landet i Karlstad idag för kommundagar. Utspelet om samtal med Sverigedemokraterna lär diskuteras hett i korridorerna, tror flera värmländska moderater som P4 Värmland har pratat med.

Marie Oudin, andre vice kommunstyrelseordförande i Kristinehamn, tycker att tätare kontakter med SD är fel väg att gå.

– Personligen känner jag mig inte så bekväm med det. Här i Kristinehamn kommer vi inte att ha några samtal för närvarande med Sverigedemokraterna. Jag kan inte förlika mig med deras ideologi, den rimmar dåligt med moderat politik och ideologi.

Det är ett moderat parti med motvind i opinionen som idag och imorgon håller Sverigemöte på Karlstad CCC, där kommun- och landstingspolitiker från hela landet träffas.

I senaste DN/Ipsos-mätningen var M nere på 17 procent och i SVT/Novus 18 procent. I båda fallen har partiet passerats av Sverigedemokraterna. Samtidigt har Centern, som tydligt tar avstånd från SD, medvind i opinionen.

Under de senaste veckorna har debatten handlat mycket om huruvida det moderata tappet i opinionen beror på partiledningens utspel om att börja samtala med SD.

Bland de moderata kommuntopparna går åsikterna isär om ifall det är rätt linje, och om hur partiledningen har kommunicerat den. Ett mindre antal kommunpolitiker från olika delar av landet vill till och med byta ut partiledaren, enligt en enkät från tidningen Dagens Samhälle.

Ingen av de moderater som P4 Värmland har pratat med ställer det kravet. Men Henrik Frykberger, vice ordförande i kommunstyrelsen i Sunne, är inte nöjd med hur partiledningen har skött sig.

– Det velas ju så, fram och tillbaka. Det är knappt så att jag själv som är aktiv hänger med i turerna, så hur ska då vanligt folk kunna göra det. Och dessutom behålla förtroendet. I mina kontakter med väljare, så är de ganska vilsna, säger Henrik Frykberger.

Han håller ändå med partiledningen om att det är rätt att samtala med Sverigedemokraterna. Men han konstaterar också att frågan splittrar moderater runtom i landet.

Thomas Nilsson, andre vice ordförande i Forshagas kommunstyrelse, tror att de svaga opinionssiffrorna kommer att diskuteras bland konferensdeltagarna. Men han konstaterar att opinionen kan växla snabbt, och att det gäller att vara uthållig.

I frågan om SD tycker han att det är rätt att föra samtal.

– Det är ju ett parti som är inröstat av folket och det kan aldrig vara fel att föra samtal. Det betyder inte att vi tycker lika som dem. Vi har helt olika inställning när det gäller integration, flyktingmottagande, NATO och EU, det finns en hel rad frågor.

Men SD är ett parti med tydligt rasistiska rötter. Är det helt oproblematiskt att ha tätare kontakter med dem?

– Jag vet inte om vi har så täta kontakter, så väl insatt har jag inte. Men att föra samtal med ett parti som är inröstat i riksdagen, det tycker jag inte är så konstigt.

Thomas Nilsson tror att trygghet, polis och försvar blir heta frågor under helgen.

Kristina Bengtsson Nilsson, andre vice kommunstyrelseordförande i Arvika, tror att polisen och skolan blir de stora frågorna och hon hoppas att landsbygden hamnar på agendan

Däremot tror hon inte att det där med samtal med SD blir något särskilt hett ämne.

– Jag tror inte att det blir så mycket fokus på det egentligen. Vi har olika partibeteckningar och olika åsikter, men vi är alla människor. Jag tycker att det är viktigt att vi öppnar upp mot Sverigedemokraterna, det är inte ett samarbete i första hand utan det är att vi samtalar.

Hur tycker du att partiledningen har skött frågan?

– Det är viktigt att det blir ännu tydligare. Jag tror att det finns ett missförstånd, att Moderaterna vill ha ett samarbete, och det tror jag behöver tydliggöras ännu mer.

Marléne Lund Kopparklint, moderat kommunalråd i Karlstad, gillar däremot inte öppnande för tätare kontakter med Sverigedemokraterna. M behöver fokusera mer på att utveckla den egna politiken, menar hon, och hoppas på mycket diskussioner om välfärdsfrågor under helgen.

Och Marie Oudin i Kristinehamn är alltså inte heller helt förtjust i partiledningens nya linje gentemot SD. Hon tror att den har bidragit till de fallande opinionssiffrorna.

– Bland annat gör det säkert det, att man inte känner igen partiet och var det står i och med att Fredrik Reinfeldt gick upp och pratade om öppna era hjärtan, och att vi nu är med och stänger gränser och vill ha en diskussion i budgetdebatten med SD. Jag tror att väljarna kanske känner sig lite förvirrade. Men jag har stort förtroende för Anna Kinberg Batra och tror att hon vet vad hon gör, säger Marie Oudin.