Rysk exilpolitiker skjuten på öppen gata i Kiev

1:42 min

En rysk avhoppad dumaledamot har skjutits ihjäl nära ett lyxhotell i Kiev. Den ukrainske presidenten anklagar Ryssland för mordet och kallar det statsterrorism. Moskva kallar anklagelsen för absurd.

 – Här ligger ännu en som lever, polis han lever, som ligger här också, säger en man som filmar mordscenen utanför hotell Premier Palace i centrala Kiev.

På trottoaren ligger 45-årige Denis Vorenenkov i en pöl av blod, död. Nära honom en man, som skadats men får hjälp att resa sig och om hörnet ännu en skottskadad man i röda sneakers och vit luvtröja.

En av dem är mördaren, den andre är ryske exdumaledamoten Vorenkovs livvakt. 20 tomhylsor från två sovjetisktillverkade pistoler har hittats av polisen, enligt riksåklagaren.

En annan rysk exilpolitiker i Ukraina, Ilja Ponomarev, var på väg för att träffa Vorenenkov vid lunchtid i centrum.

– Det är förståeligt att Moskva talar illa om Vorenenkov, kallade honom för tjuv och mutkolv. Det är samma system som används mot dem som är i opposition, sa Ponomarev vid en presskonferens efter mordet i Kiev.

Riksåklagaren Jurij Lutsenko och presidenten Petro Porosjenko anklagar Kreml för mordet och kallar det rysk statsterrorism.

Vorenenkov var en del av Moskvasocieteten tillsammans med sin operastjärna till fru Maria Maksakova. Båda hade plats i duman och visade få tecken på verklig opposition.

Maksakova röstade emot att stoppa ryska adoptioner till USA och Vorenenkov var emot Rysslands annektering av Krim, men sade i intervjuer i Kiev att alla var tvungna att rösta för.

Han har i Kiev namngivit ryska FSB agenter, som hotat honom till livet. När en brottsutredning inleddes mot honom och han i tv utpekades som korrupt valde paret i december att ta bilen till Kiev.

Där fick de både asyl och medborgarskap i utbyte mot att de vittnar mot den landsflyktige ukrainske expresidenten Viktor Janukovytj. Vorenenkov, som också hade en militär karriär, sågs som ett viktigt nyckelvittne i Kievs kamp mot Moskva.

Kremls talesman Dmitrij Peskov kallar Kievs anklagelser mot Ryssland för absurda.